Ica växer långsammare och vill bli krögare

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Krog-Sverige växer bland annat på dagligvaruhandelns bekostnad. Det märker inte minst Ica av som i resultatet av försäljningen 2016 ser en minskad tillväxttakt mot tidigare år.



Ica ökade sin försäljning med 2,4 procent mellan 2015 och 2016. En blygsam ökning om man till exempel jämför med restaurangerna som enligt SCB:s statistik ökade med 7,2 procent mellan januari och november förra året. Lösningen tros vara e-handeln skriver fri-kopenskap.se.

I en artikel nyligen publicerad i DN spår Andreas Svensson, konsult på HUI, att Ica kommer att möta konkurrensen från restaurangerna med mer e-handel.

– Kunderna är svåra att förstå sig på. Å ena sidan dras de till lågprisbutiker å andra äter de mer på restaurang. Det gör marknaden oerhört komplex, säger han till DN.

Ica är den enda dagligvarukedjan som hittills har redovisat sin försäljning för hela året. Totalt sålde de för 110,9 miljarder kronor, alltså en ökning på 2,4 procent. Ökningen är bara 0,1 procentenheter högre än livsmedelsbranschen totalt uppvisar under samma period.

Detta, tror Anders Svensson, innebär att Ica framöver kommer att satsa ännu mer på e-handel. Dessutom räknar han med fler måltidslösningar i butikerna.

– Man försöker bli mer konkurrenskraftig med mer färdigmat. Men hittills har man inte lyckats få konsumenterna att anamma det i tillräckligt stor utsträckning. Nästa steg kanske blir att man bygger in restauranger i butiken, som Urban Deli, säger han.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.202