Ekologiskt och alkoholfritt ökar på Systemet

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Ekologiska och alkoholfria drycker blir mer populära bland svenskarna. Och bland ”vanliga” viner kan en kommande trend vara lägre alkoholstyrka, spår mat- och När Systembolaget nu släpper försäljningssiffrorna för 2016 blir trenden tydlig.



– Generellt sett är det ett ökat intresse för både ekologiskt och alkoholfritt. Alkoholfritt är det segmentet som har ökat mest hos oss, när vi jämför med alla kategorier av drycker, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget, till TT.

Fakta: Eko och alkoholfritt ökar

Försäljningen av ekologiska produkter på Systembolaget — ökning under 2016 jämfört med 2015.

Sprit: 4,95 procent
Vin: 21,48 procent
Öl: 48,73 procent
Cider och blanddrycker: 18,76 procent
Alkoholfritt: 38,93 procent
Total ökning: 27,10 procent

Det ekologiska ökar även i andel av den totala försäljningen. Störst andel har vin, där utgör ekologiska viner en femtedel av försäljningen. Totalt står det ekologiska för knappt 12 procent.

Försäljningen av alkoholfritt ökade med 10,8 procent under 2016, jämfört med 2015. Även alkoholfritt ökar i andel av det totala, men det är på låga nivåer. Knappt 1 procent av Systembolagets försäljning, i liter, är alkoholfria produkter.

Källa: Systembolaget

Fakta: Här är storsäljarna 2016



Mest sålda spriten: 1. Explorer Vodka 2. Lord Calvert 3. Absolut Vodka
Mest sålda röda vinet: 1. Umbala 2. Il Barone Rosso 3. Castelforte Partziale Appassimento
Mest sålda vita vinet: 1. Zumbali Chenin Blanc 2. Castillo de Gredos Blanco 3. Foot of Africa Chenin Blanc
Mest sålda ölen: 1. Mariestads Export 2. Norrlands Guld Export 3. Sofiero Original
Mest sålda alkoholfria: 1. Jus de Pommes Artisanal Pétillant 2. Carlsberg Non-Alcoholic 3. Mousserande Jordgubbsdryck Alkoholfri

Försäljningen mäts i liter

- See more at: http://fri-kopenskap.se/nyheter/eko-och-alkoholfritt-poppis-pa-systemet/#sthash.WQEjPA8z.dpuf


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Nyhetsbrev

Kvartetten som arbetar hållbart

Arkiv

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

17 februari öppnar konceptet i Stockholm. Eataly omfattar 3 000 kvadratmeter saluhall, restauranger, barer, café och skola.

K-märkt till Solna

Restaurangen öppnar våren 2019 och omfattar 800 kvadratmeter.

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.468