Allt talar för svenskt kött

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
Länge, länge stod jag emot. Man vill ju inte vara en nationalistisk svensk som bara ser allt i gulblått när det handlar om maten. Argumenterade för att ”visst finns nöt- och griskött från andra länder som är både bättre i sin struktur och i smaken och världen är full av seriösa uppfödare”. Det har ju för övrigt varit ett av huvudargumenten från stora delar av den svenska restaurang- och foodservicebranschen.
Men det har också varit och är en prisfråga. En hårt konkurrensutsatt bransch jagar självfallet pris.
Men nu riskerar vi att få betala ett högt pris för låga priser. Det ”priset” stavas antibiotikaresistens. Nyligen hörde jag den före detta ledamoten i EU-parlamentet Marit Paulsen säga i en tv-intervju att ”de kvinnor som i framtiden vill ha två barn, måste föda tre”. Hon menar att till synes oskyldiga sjukdomar, som exempelvis öroninflammation, riskerar vi att inte klara av i framtiden då den antibiotika vi använder inte biter på multiresistenta bakterier, så kallade MRSA. Vi får alltså räkna med en högre barnadödlighet om vi inte kommer till rätta med detta hot mot mänskligheten.
Den största boven i dramat är antibiotikaanvändningen i djurhållningen, ett beprövat men farligt sätt för att slippa ta itu med djuromsorgen. Värst är Spanien men även Italien och Tyskland är tunga användare av antibiotika i förebyggande syfte. Och här är Sverige bäst i världen. Det går inte att bortse från så vill man värna om sin egen, sina barns och barnbarns hälsa och alla andras hälsa för den skull, är det svenskt som gäller. Med den utgångspunkten är det inga problem att vara blågul hela vägen.

Fast Food Magazine kommer under 2017 att söka nya vägar och delvist nytt innehåll. Mer om detta när den nya chefredaktören har tagit plats.
Själv vill jag avslutningsvis rikta ett stort och varmt tack till alla som medverkat till att Fast Food Magazine är en viktig och aktuell tidning för en bransch som jag är fantastiskt glad att ha fått lära känna. Tack Lennart Wallander, Food&Friends, Claes Lindblom, trendanalytiker, Ingela Stenson, United Minds, Filip Åkerblom, Lilla Kafferosteriet, Maud Lindblå, Korv à la Maud, Johan Damgaard, Johan&Nyström, Cajsa Lykke Carlson, frilans i London och Johan Ohlander, frilans i New York. Jag har säkert glömt bort flera men tacket gäller er också.

Anders Örnevall, avgående chefredaktör


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Program GastroNord 24-27 april 2018

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Nyhetsbrev

Bubbelvåffla i Malmö

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Pubexpansion för Rasta Group

Sänd till en kollega

0.126