Allt talar för svenskt kött

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
Länge, länge stod jag emot. Man vill ju inte vara en nationalistisk svensk som bara ser allt i gulblått när det handlar om maten. Argumenterade för att ”visst finns nöt- och griskött från andra länder som är både bättre i sin struktur och i smaken och världen är full av seriösa uppfödare”. Det har ju för övrigt varit ett av huvudargumenten från stora delar av den svenska restaurang- och foodservicebranschen.
Men det har också varit och är en prisfråga. En hårt konkurrensutsatt bransch jagar självfallet pris.
Men nu riskerar vi att få betala ett högt pris för låga priser. Det ”priset” stavas antibiotikaresistens. Nyligen hörde jag den före detta ledamoten i EU-parlamentet Marit Paulsen säga i en tv-intervju att ”de kvinnor som i framtiden vill ha två barn, måste föda tre”. Hon menar att till synes oskyldiga sjukdomar, som exempelvis öroninflammation, riskerar vi att inte klara av i framtiden då den antibiotika vi använder inte biter på multiresistenta bakterier, så kallade MRSA. Vi får alltså räkna med en högre barnadödlighet om vi inte kommer till rätta med detta hot mot mänskligheten.
Den största boven i dramat är antibiotikaanvändningen i djurhållningen, ett beprövat men farligt sätt för att slippa ta itu med djuromsorgen. Värst är Spanien men även Italien och Tyskland är tunga användare av antibiotika i förebyggande syfte. Och här är Sverige bäst i världen. Det går inte att bortse från så vill man värna om sin egen, sina barns och barnbarns hälsa och alla andras hälsa för den skull, är det svenskt som gäller. Med den utgångspunkten är det inga problem att vara blågul hela vägen.

Fast Food Magazine kommer under 2017 att söka nya vägar och delvist nytt innehåll. Mer om detta när den nya chefredaktören har tagit plats.
Själv vill jag avslutningsvis rikta ett stort och varmt tack till alla som medverkat till att Fast Food Magazine är en viktig och aktuell tidning för en bransch som jag är fantastiskt glad att ha fått lära känna. Tack Lennart Wallander, Food&Friends, Claes Lindblom, trendanalytiker, Ingela Stenson, United Minds, Filip Åkerblom, Lilla Kafferosteriet, Maud Lindblå, Korv à la Maud, Johan Damgaard, Johan&Nyström, Cajsa Lykke Carlson, frilans i London och Johan Ohlander, frilans i New York. Jag har säkert glömt bort flera men tacket gäller er också.

Anders Örnevall, avgående chefredaktör


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt destilleri ska möta ökad efterfrågan

Absolut-vd: ”Vi får inte tappa tempo”

Anna Malmhake, vd för The Absolut Vodka, leder ett av världens starkaste spritvarumärken och den produkt som står för den största andelen av svensk livsmedelsexport.

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare i Pied Tanca Group.

Han ska starta upp hotell

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nyhetsbrev

Hon prisas för gastronomisk gärning

Arkiv

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

Sänd till en kollega

0.169