Bocuse-Alex lovar laga godaste veganmaten

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nu har den andra tävlingsrätten i Bocuse dÓr 2017 presenterats. För första gången i Bocuse-tävlingen gäller för de tävlande att laga toppmat av enbart veganska råvaror. Inget, kött, fisk eller mejeripodukter är tillåtna. – Det är fantastiskt inspirerande att få lägga fullt fokus på vegetariska råvaror. Ambitionen är nu att skapa den godaste vegan-rätt som går att tillagas. Jag känner mig lyckligt lottad som är med just i år för det här känns nytt och modernt, säger Alexander Sjögren bilden, Sveriges kandidat i Bocuse.

I veckan presenterades tallriksrätten för de tävlande – en helt vegansk rätt. Tidigt i höstas meddelades den klassiska Lyon-rätten Bressekyckling och skaldjur till fatpresentationen. I januari är uppgiften för första gången en helt vegansk rätt presenteras med utgångspunkt från frukt, grönsaker, spannmål, frön och baljväxter. Inga mejeriprodukter eller ägg är heller tillåtna.

– Det är överraskande och roligt att fransmännen nu sticker ut hakan och tar ytterligare ett steg i den gastronomiska utveckling vi sett mycket av i norra Europa de senaste åren. Det är otroligt spännande att arbeta med vegetariska produkter rakt igenom, något som också kommer att bli utmanande för många av de tävlande, säger Henrik Norström, president i Svenska Bocuse d’Or Akademien.

Sveriges representant i Bocuse d’Or, 2017 är Alexander Sjögren, bronsmedaljör i Kock-EM i Budapest, vilket säkrade platsen i VM i Lyon i januari 2017. Sedan i somras har han ägnat sin tid till tävlingen och tränar på faträtten. Om en månad ska receptet på den veganska tallrikspresentation skickas in.

Faktabald Bocuse

De tävlande kommer att få en lista på 146 ingredienser att välja ifrån till den veganska tallrikspresentationen. Till det får de välja två ingredienser som representerar det egna landet. Rätten får vara varm eller kall eller både och.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.163