Uppåt för trafikkrogar, nedåt för snabbmat

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,6 procent under oktober 2016 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för trafiknära restauranger, som ökade med 10,7 procent.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under oktober månad, lägst utfall hade personalrestauranger med en volymutveckling på som minskade 6,5 procent. Trafiknära restauranger fortsätter att utvecklas starkt 10,7 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 7,0 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år.

• Visita och DLF kommenterar: Restaurangomsättningen ökade med 7,0 procent i oktober 2016 jämfört med oktober 2015, i volym ökade den med 4,6 procent. Den preliminära omsättningstillväxten i volym under oktober var bra.Omsättningstillväxten i volym för tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande period föregående år har skrivits ned från 6 procent till 4 procent mellan september och oktober. Det är fortfarande en mycket stark tillväxt men den har alltså skrivits ned med drygt 30 procent.

• Snabbmat minskar: De stora skillnaderna i utveckling mellan olika restaurangkategorier kvarstår. Mest noterbart är att omsättningstillväxten för kategorin snabbmat preliminärt är negativ för oktober. För september var omsättningstillväxten för kategorin drygt 10 procent. Förvisso var tillväxten något högre i oktober föregående år jämfört med september men skillnaden var inte särskilt stor.

• Lunch - och kvällsrestauranger på fortsatt tillväxt: Den största restaurangkategorin, lunch- och kvällsrestauranger, fortsatte att uppvisa en stark omsättningstillväxt under oktober på nästan 13 procent. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), stod i princip still mellan september och oktober. Hittills under årets första tio månader har prisnivån ökat med 1,6 procent, vilket motsvarar 2,0 procent i årstakt.

• Restaurangföretagen har förbättrad efterfrågan: Restaurangföretagarnas syn på efterfrågan fortsatte att förbättras under november. Förväntningsläget ligger en bra bit över genomsnittet för de senaste 10 åren. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

• Stark försäljning för trafiknära restauranger : Försäljningsvolymen för trafiknära restauranger ökade med 10,7 procent i oktober, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Den kategori med svagast utveckling var personalrestaurangerna, vars försäljningsvolym minskade med 9,4 procent.

Restaurangindex


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny ägare till Rådhuset

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

Nyhetsbrev

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Arkiv

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.124