Uppåt för trafikkrogar, nedåt för snabbmat

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,6 procent under oktober 2016 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för trafiknära restauranger, som ökade med 10,7 procent.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under oktober månad, lägst utfall hade personalrestauranger med en volymutveckling på som minskade 6,5 procent. Trafiknära restauranger fortsätter att utvecklas starkt 10,7 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 7,0 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år.

• Visita och DLF kommenterar:Restaurangomsättningen ökade med 7,0 procent i oktober 2016 jämfört med oktober 2015, i volym ökade den med 4,6 procent. Den preliminära omsättningstillväxten i volym under oktober var bra.Omsättningstillväxten i volym för tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande period föregående år har skrivits ned från 6 procent till 4 procent mellan september och oktober. Det är fortfarande en mycket stark tillväxt men den har alltså skrivits ned med drygt 30 procent.

• Snabbmat minskar: De stora skillnaderna i utveckling mellan olika restaurangkategorier kvarstår. Mest noterbart är att omsättningstillväxten för kategorin snabbmat preliminärt är negativ för oktober. För september var omsättningstillväxten för kategorin drygt 10 procent. Förvisso var tillväxten något högre i oktober föregående år jämfört med september men skillnaden var inte särskilt stor.

• Lunch - och kvällsrestauranger på fortsatt tillväxt: Den största restaurangkategorin, lunch- och kvällsrestauranger, fortsatte att uppvisa en stark omsättningstillväxt under oktober på nästan 13 procent. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), stod i princip still mellan september och oktober. Hittills under årets första tio månader har prisnivån ökat med 1,6 procent, vilket motsvarar 2,0 procent i årstakt.

• Restaurangföretagen har förbättrad efterfrågan: Restaurangföretagarnas syn på efterfrågan fortsatte att förbättras under november. Förväntningsläget ligger en bra bit över genomsnittet för de senaste 10 åren. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

• Stark försäljning för trafiknära restauranger :Försäljningsvolymen för trafiknära restauranger ökade med 10,7 procent i oktober, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Den kategori med svagast utveckling var personalrestaurangerna, vars försäljningsvolym minskade med 9,4 procent.

Restaurangindex


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt destilleri ska möta ökad efterfrågan

Absolut-vd: ”Vi får inte tappa tempo”

Anna Malmhake, vd för The Absolut Vodka, leder ett av världens starkaste spritvarumärken och den produkt som står för den största andelen av svensk livsmedelsexport.

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare i Pied Tanca Group.

Han ska starta upp hotell

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nyhetsbrev

Hon prisas för gastronomisk gärning

Arkiv

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

Sänd till en kollega

0.166