Framtidskrogen: Mångkulturell, digital. Nya unga och fler äldre gäster

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Krogvärlden är en spegling av samhällsutvecklingen. Så kan en ny trendspaning sammanfattas, där mångkultur och digitalisering starkt spås påverka framtiden. En ny generation gäster, som består dels av yngre som debuterar som krogbesökare och samtidigt allt större andel äldre gäster kommer prägla utvecklingen.

Att fler satsar mer av sin disponibla inkomst på att gå och ut och äta samt att uteätande ökar i storstäderna är kanske inte så överraskande med tanke på situationen i det svenska samhället. Landets befolkning ökar, framför allt i storstäderna. Att konsumtionen flyttas bland annat från detaljhandel till tjänstesektorn, som också omfattar restaurangbranschen är en sedan länge pågående trend. Det senare kan lätt konstateras med att se hur gatubilden och utbudet i köpcentrum förändras, där detaljhandelsbutiker försvinner och för att ersättas av kaféer och restauranger.

Några tendenser som kan utläsas av rapportern som gjorts av Kairos Future i samarbete med restaurangkedjan Harrys.

Ett grundläggande förhållande är att dygnsrytmen fortsätter att suddas ut. Med elbelysningens etablering undanröjdes radikalt vårt sätt att leva. Nu kommer steg två av teknikpåverkan: Arbetslivet är mer flexibelt, arbetsdagen fördelas över all vakna timmar, fritiden infiltrerar arbetsdagen. Att äta ute är inte längre en syssla på kvällen. Teknik påverkar också genom att datadrivna menyer, 3D food printers och digital service.
Hållbarheten handlar inte längre enbart om ekologiskt utan gästerna kommer också att kräva mer social hållbarhet av horeca-aktörerna. Där ingår också krav på mindre svinn, gäster som vill hålla en sund livsstil även när de äter ute och även äta mer lokalt och vegetariskt.
En varierad prissättning kan införas för att jämna ut tillströmning av gäster. Billigare lunch efter 13.30.
Gästmakten tilltar med sociala medier där foodies och matnördar leder fälttåget. Direkt feedback från gäster blir än mer hot och möjlighet. Omvärldsbevakning och anpassning måste trappas upp och beredskap för kritik blir en överlevnadsfråga för restaurangföretag.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.868