Hög ljudnivå ett problem på restauranger

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Hög ljudnivå på restauranger kan vara påfrestande för alla, inte bara för de 1,4 miljoner svenskar som lider av någon typ av hörselnedsättning.

Enligt en undersökning från Hörselskadades riksförbund har varannan svensk svårt att höra och samtala på kafé och restaurang och fyra av tio restauranganställda tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem. Dagens avskalade inredningar har bara förvärrat problemen.

Hög bakgrundsmusik, slamrande porslin och högljudda röster kan få ljudstyrkan på en restaurang att uppgå till 90 decibel, vilket motsvarar ljudnivån på en gräsklippare. Detta kan upplevas som obehagligt i sig, och inte minst bidra till att det blir svårt att kommunicera med sitt sällskap.

Enligt undersökningen från Hörselskadades Riksförbund (HRF) har varannan svårt att höra och samtala på kafé/restaurang och fyra av tio restauranganställda tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem. En bidragande orsak till problemen är att ljudet av röster, steg, slamrande porslin, bakgrundsmusik, brummande kyldiskar och skrapet av stolsben förvrängs och mångfaldigas när det studsar mellan hårda ytor i minimalistiska lokaler med dålig akustik. Det leder till att gästerna höjer rösten, vilket i sin tur bidrar till att skruva upp bullerspiralen till ett oväsen som stör samtal och trivsel.

På senare tid har problemet med hög ljudnivå uppmärksammats allt mer och initiativ har startats för att komma till bukt med problematiken. Exempelvis startade HRF tillsammans med före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth en arbetsgrupp för att jobba för bättre ljudvolymer på restauranger, och i dag är det vanligt att matrecensenter lyfter fram god ljudmiljö i restaurangrecensioner.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.121