Mat som ska kastas kan köpas billigt

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Digitala tjänster för att sälja vidare restaurangmat som annars ska kastas, blir allt vanligare. ResQ och Karma är två företag som satsar på att minska matsvinnet.

Både ResQ och Karma har tagit fram en mobilapplikation som erbjuder rätter, som överproducerats och riskerar att slängas, till ett reducerat pris.
Bland ResQ´s kunder finns krögaren Pontus Frithiofs olika restaurangkoncept, Cafékedjan Barista, bageriet Bread and Table och snabbmatskedjan Sushirullen.
Efter bara nio månader har tjänsten lanserats i fem länder i Europa. Fler än 20 nya restauranger ansluter sig per vecka och över 80 000 portioner har räddats till ett värde av 350 000 kilo koldioxid, vilket motsvarar ungefär förbränningen av 140 000 liter bensin, enligt Svensk Energi.
– Över 15 000 användare redan har räddat minst en portion i vår app, säger Mikael Melin, Country Manager i Sverige.
– Bra råvaror gör ingen nytta om de kastas och restaurangbranschen måste bli bättre på att ta ansvar, trots att det är svårt. Samarbetet med ResQ är en viktig del i vår plan att erbjudande mer hållbara alternativ, säger krögaren Pontus Frithiof.

Karma som lanserades nyligen har redan knutit ett samarbete med branschaktörer som cafékedjan Waynes Coffee och restauranggrossisten Martin & Servera.
– Bara i Sverige slängs det enligt Naturvårdsverket årligen 500 000 ton fullt ätbar mat, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp om två miljoner ton. Med Karma-appen vill vi på ett enkelt sätt minska miljöpåverkan och låta fler ta del av den högkvalitativa mat som produceras, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och medgrundare till Karma.

Idag säljer cirka 40 stycken restauranger och caféer i centrala Stockholm sin överskottsmat via Karma, bland annat Vassa Eggen, Nybrogatan 38, Koloni och Wayne´s Coffee.
– Minimal miljöpåverkan och hållbarhet är en av hörnstenarna i Wayne’s Coffees verksamhet. När Karma kom till oss och förklarade hur vi kan vara den första cafékedja som hjälper till att aktivt minska matsvinnet på ett sätt som alla tjänar på, var det ett enkelt beslut att ansluta oss till tjänsten, säger Daniel Nordström, produktutvecklingschef på Wayne’s Coffee med 130 caféer i Norden och verksamhet i sex länder.

För att ytterligare minska matsvinnet i Sverige har Karma i dagarna skrivit avtal med den största restauranggrossisten, Martin & Servera. Med Martin & Serveras rikstäckande organisation kommer fler restauranger och caféer över hela landet att kunna registrera sig och erbjuda sina kunder den nya tjänsten.

Om matsvinn
En studie av Potsdam Institute visade att cirka 40 procent av maten som produceras aldrig blir uppäten. Restauranger i Sverige slänger i snitt nio kilo per person och år, vilket placerar Sverige som det femte värsta landet på att slänga mat i Europa, enligt Europeiska Kommissionen.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Nyhetsbrev

Kvartetten som arbetar hållbart

Arkiv

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

17 februari öppnar konceptet i Stockholm. Eataly omfattar 3 000 kvadratmeter saluhall, restauranger, barer, café och skola.

K-märkt till Solna

Restaurangen öppnar våren 2019 och omfattar 800 kvadratmeter.

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.133