Gästspel av känd pizzabagare från Neapel

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Den napolitanska pizzabagaren Guglielmo Vuolo kommer till Stockholmskrogen Taverna Brillo 22 – 24 november för ett exklusivt gästspel. Guglielmo Vuolo betraktas som en av de bästa pizzabagarna i Italien.

Guglielmo Vuolo som bor och verkar i pizzans huvudstad Neapel har tagit vidare familjetraditionen som startade 1908 och är nu den fjärde generationens pizzabagare. I Neapel undervisar Guglielmo på Associazione Verace Pizza Napoletana där han är huvudlärare och lär ut den napolitanska pizzatraditionen.

Guglielmo har blivit känd för att göra sin pizzadeg med renat havsvatten. Under sitt gästspel på Taverna Brillo kommer han att baka äkta napolitanska pizzorna precis som han gör i Neapel men med undantag från havsvattnet för att undvika onödiga transporter. Råvarorna är noga utvalda och importerade från Italien. Många av råvarorna är svåra att få tag i men tack vare Guglielmos gästspel kommer de till Sverige för första gången.

Menyn under gästspelet innehåller några utvalda pizzor varav tre av pizzorna är klassiska napolitanska och tre av dem är en hyllning till Neapelbukten. Pizzorna kommer att ackompanjeras av ett fåtal napolitanska traditionella rätter.

En äkta napolitansk pizza gör av en deg på finmalet mjöl, vatten, jäst och salt. Pizzadegen bakas ut med en speciell teknik och bakas riktigt varmt, cirka 400 – 500 grader och behöver bara gräddas i cirka 1 minut. Resultatet blir en tunn och luftig pizza med tjockare kanter som brukar vara lite brända. Klassiska napolitanska pizzor är Margherita och Marinara. Sedan 2005 är den napolitanska pizzan en skyddad ursprungsbeteckning inom EU vilket placerar den i fint sällskap med bland annat champagne, löjrom och parmaskinka. Den italienska regeringen har i år föreslagit att konsten att göra napolitansk pizza ska tas upp på UNESCOs lista för det immateriella kulturarvet då det är en central del av Italiens identitet.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.111