Restauranggalan 2016: Alla vinnare

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Från nordligaste norr till Skåne i syd. Restaurangglans alla vinnare finns över hela landet. Fäviken är nordligast och Hörte Brygge markerar sydligaste utposten. Göteborg profilerar sig med vinnare i hela sex kategorier. Däribland Årets leverantör Johan i Hallen som finns både i Stockholm och Göteborg.

Under dagen avgjordes dessutom tävlingen Årets Servitör.

SegrarenGustav Cansund är anställd på Upper House Dining i Göteborg.

Priset för Årets Ölutvecklare delades av Folkölsbutiken och Bottle Shop. Marianne Wallberg, Stockholm Beer & Whisky Festival ett hederspris för att ha satt öl-Sverige på världskartan.

• Årets Barkoncept Bar Hommage, Stockholm

Med ett konsekvent koncept som bjuder in till oväntade smakkombinationer och smittande samtal. Detta vattenhål lyckas framstå som betydligt större än sina faktiska kvadratmeter. Personalen är synkad och fokuserad på gästernas helhetsupplevelser. En nytänd stjärna är denna kosmopolitiska kvartersbar som lockar både törstiga barflanörer och cocktailnördar.

• Årets Framtidslöfte, Anton Husa, Upper House Dining, Göteborg

Årets Framtidslöfte är nyfiken på all sorts mat. När han lärt sig grunderna och undersökt en råvara eller en teknik skapar han nya rätter med kreativitet och med säker smak. Han är en ödmjuk person och en verkligt god kamrat. De vägval han har gjort är tydliga och han väljer sina lärosäten, från kvarterspärla till stjärnkrog, med omsorg och eftertanke och med sikte på framtiden. Vinnaren är... Anton Husa!

• Årets Hederspris, Krister Dahl, Gothia Towers, Upper House, Göteborg

Årets pristagare är en professionell matlagare som på ett synnerligen berömvärt sätt fört svensk kokkonst nationellt och internationellt till en framskjuten position genom ett långvarigt och stort engagemang. Dessutom har hans stora kunnande och yrkesskicklighet lagt en stabil grund för framtida framsteg och kommande framgångar för svensk kokkonst.!

• Årets Hållbara Krog, Thörnströms Kök, Göteborg

I framkant på Sveriges framsida strålar en ledstjärna så klart med höga krav. Ansvarsfullt agerande och en hållning som är inspirerande, detta är ett verkligt hållbarhetsnav, med visioner och ambitioner som manar till efterföljd.

• Årets Hälsokoncept, Mother, Stockholm

Maten är fräsch, vällagad, smakrik och kan varieras efter egen smak och en salladsbuffé som gör gästerna lyckliga när man kan äta gott och samtidigt är nyttigt. Det här är hälsomat i världsklass som tilltalar både män och kvinnor mitt i city i en luftig och vacker lokal. Hit vill man gå om och om igen. Vinnaren är... Mother!

• Årets Innovatör Hörte Brygga, Skivarp

En riktig innovation handlar om att närma sig det farliga, läskiga och obekväma.Som att utmana normen om färskhet och istället förnya matlagningen med gamla mattekniker, så som syltat, saftat, inlagt, rökt, långkokt, bryggt och jäst. Årets innovatör gräver i vårt matarv för nya smaker, nya texturer och nya matupplevelser. Vi

• Årets Klassiker , Grands Matsal, Grand Hotel, Lund

I matsalen sitter man väl och bekvämt till bords, undfägnad av innovativ kokkonst, hämtad ur stolta traditioner och landskapets skafferi, med väl valda drycker i glasen.Få näringsställen kan vara mer klassiska än detta vitala stadshotell som samlat lundensare och besökare sedan 1899. Vinnaren är... Grands Matsal!

• Årets Krog, Fäviken Magasinet, Järpen

Vinnarmotivering: En unik restaurang och ett unikt kulinariskt nav, i en unik natur och i ett utmanande kulturlandskap. På ett träffsäkert sätt förädlas råvaror till högsta gastronomiska nivå. Samtidigt ges renässans åt det traditionella matkulturarvet och mathantverk som slumrat i trakten vaknar upp på nytt.

• Årets Kroginteriör, Brasseriet, Kungliga Operan, Stockholm

Vinnarmotivering: Här lyfter joniska pelare kassettaken. Speglar med breda dekorerade guldramar får den slipade kristallen i lampkupor och glas att glittra och glimra. Väggar i samma färg som Medelhavet en solig dag, mjuka mattor och sammetsfåtöljer skapar en magnifik scen där gästerna känner sig som operastjärnor i en välkomponerad föreställning.

• Årets Krögare, Ulf Wagner, Sjömagaisnet, Göteborg

Vinnarmotivering: Med brinnande passion, djupa yrkeskunskaper och seriöst långsiktigt arbete har Årets Krögare vunnit respekt både på hemmaplan och internationellt. Stor omsorg om såväl mat, miljö och människor som pengar bygger framgången. Vinnaren är... Ulf Wagner!

• Årets Kulturrestaurang , Hvita Hjorten, Läckö Slott, Lidköping

Vinnarmotivering: Med Vänerns barockpärla i blickfånget och köksträdgårdens skördar på tallriken förverkligas tesen att kultur är odling och odling kultur. Ett rum i naturen för njutning och reflektion, på lika hög som hållbar nivå.

• Årets Leverantör, Johan i Hallen, Göteborg och Stockholm

Vinnarmotivering: Långsiktigt tänk, nyfikenhet, ödmjuk, ansvarsfull framtoning och fantastiskt kunnande som matchar kundernas behov med bästa tänkbara produkter, inte minst i den egna charkproduktionen präglad av kärlek till råvarorna. Leverantören förvaltar en fantastisk kunskapsbank som sträcker sig tillbaka till när företaget grundades 1916.

• Matsalsteam, Thörnströms Kök, Göteborg

Vinnarmotivering: Varma leenden från matsalsteamet välkomnar gästerna in i matsalen. Här finns ett sammansvetsat gäng, där alla ingår och hjälper varandra. Hantverkstraditioner hålls levande – det trancheras vid bordet. Gästerna uppmärksammas lättsamt, hjärtligt och inbjudande. Det råder en varm stämning och harmoni som understryks av gruppens smidiga rörelsemönster. Gästerna känner sig efterlängtade av hela teamet och vill komma tillbaka.

• Årets Smaksättare Stefan Ekengren Görvälns Slott, Järfälla

Vinnarmotivering: Årets Smaksättare har en mission med nyskapande gastronomi och överraskande smakbilder som förenar det starkt traditionella med nya provokativa smakknorrar. En kreativ och ambitiös smakgeneral och ledare av ett imponerande köksgäng där alla tycks utvecklas tillsammans. Hos denna person finns fokus på smakern i det lilla och stora, i tal och skrift, i kök och blogg. Vi pratar om ett smaksnille helt enkelt.

• Årets Sommelier, Arvid Rosengren, Charlie Bird, New York

Vinnarmotivering: Metodiskt och ödmjukt har vinster på hemmaplan följts av imponerande prestationer i internationella sammanhang. Grunden är en medveten karriär och en totalsatsning av all egen kraft och tid på att parallellt utvecklas som yrkesman och tävlingssommelier. Världens Bästa Sommelier 2016 är en svensk och en skåning som väcker beundran och förundran över hela världen för sin charm, kompetens och hängivenhet.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.126