Vi dricker för mycket socker

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

ViktVäktarna har, genom Sifo, undersökt hur många glas av olika drycker vi svenskar dricker i veckan. Syftet var att kartlägga hur mycket socker vi får i oss bara av det vi dricker. Resultatet visar att svenskarna dricker nära 40 sockerbitar i veckan.

En ny sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att svenskarna dricker i snitt 3,4 glas juice, 3,6 glas vin, 1,5 glas lättöl, 2,2 glas läsk och 2 glas saft i veckan. Totalt motsvarar det 39,2 sockerbitar i veckan. Ett glas motsvarar 2 dl vätska. Männen dricker betydligt mer socker än kvinnorna; 42 sockerbitar i veckan jämfört med kvinnornas 31.

– Fler och fler svenskar vill minska på sitt sockerintag och för de allra flesta innebär det att dra ner på godis, glass och bakelser. De värsta sockerbovarna är emellertid inte alltid de mest uppenbara: många drycker har förödande mängder socker i sig, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

En stor sockerbov i svenskarnas dryckesvanor är juicen. Enligt undersökningen dricker vi i snitt 3.4 glas juice i veckan och det är cirka 16 sockerbitar bara där.

– Det är väldigt stor skillnad på att äta och dricka frukt. Den som, rent hypotetiskt, skulle skala och äta 7-8 apelsiner på raken blir ju åtminstone mätt; men motsvarande mängd apelsinjuice ger bara en enormt stor mängd energi som kroppen får väldigt svårt att göra sig av med, säger Karin Nileskog på ViktVäktarna.

Samma undersökning visar att många anser sig ha problem med sitt sockerintag. Varannan svensk (46 %) känner att han eller hon behöver eller vill ändra ditt sätt att äta eller handskas med söta livsmedel såsom läsk, saft, godis, glass, kakor, bullar och andra sockerrika snacks.

Sockerbitar per glas om 2 dl

Juice: 4,7 sockerbitar

Läsk (Coca Cola): 6,2 sockerbitar

Blandsaft: 2.8 sockerbitar

Lättöl: 0,3 sockerbitar

Rött vin: 0,4 sockerbitar

Källa: ViktVäktarna

Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 25–29 maj 2016. Totalt intervjuades 1056 personer i ålder 15-79 år.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny ägare till Rådhuset

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

Nyhetsbrev

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Arkiv

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.114