Många kock-kokböcker i år

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Kockarna är flitiga vid skrivbordet: När det senaste årets måltidslitteratur sammanställts ser man att många kockar har vigt sin tid åt gastronomiska anrättningar i litterär form. Förra året var kokboksförfattande kockar relativt få.



Ett dussin böcker har skickats in från förlagen för att bedömas av Måltidsakademiens Biblioteksstiftelse. Lika många kockar har fattat pennan och dessutom journalisten Britt-Marie Mattson som samarbetat med Leif Mannerström i boken Matens makt. Här är listan:

Mathias Dahlgren, Hemkunskap
Marco Baudone, Från Brasserie till Franskt Lantkök

Markus Aujalay, Markus pasta

Tommy Myllimäki, Kött, fågel och vilt

Paul Svensson, Grilla vego

Tom Sjöstedt, Lilla Ego en oklassisk kokbok

Jonas Lundgren, Jonas paleokök

Jan Hedh, Julens söta

Björn Frantzén, The Flying Elk

Leif Mannerström & Britt-Marie Mattsson, Matens makt

Stefan Ekengren, Husman

Jamie Oliver, Familjens favoriter

De 23 november är det prisutdelning i det som brukar kallas för Årets måltidslitteratur, ett evenemang som styrs upp av av Måltidsakademiens Biblioteksstiftelse och som i år kommer att husera under Sveriges Radios tak i Stockholm. Precisering kommer. De tolv kokböckerna bedöms i skiftande kategorier.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.137