Het marknad för svenska bönor

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Böntrenden växer sig starkare i Sverige. På Öland är det knappt att odlarna klarar av efterfrågan. – Det är på gränsen. Vi jagar nya odlare med ljus och lykta, säger Stefan Lundgren, produktionschef på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter.

Svarta, röda och vita bönor i salladen. Pasta där en tredjedel är gjord på bönmjöl. Produktserier med enbart svenskodlade bönor. Baljväxten blir allt vanligare på svenska tallrikar.

– Det finns absolut en böntrend. Det gäller baljväxter över huvud taget. Det är nytt i mat och det är ersättning till kött, och miljövänligt att producera. Svenskarna vill köpa svenskt också, säger Frans Johnson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

På Öland har det odlats bruna bönor sedan urminnes tider och landskapet står i princip för all produktion av kulturväxten. Sedan tre år har dock lantbrukare på ön börjat odla även svarta, röda och vita bönor.

– Det har varit en kundefterfrågan att vi ska prova på att odla det här. Svenskodlat är ju i ropet — i stället för att importera bönor från exempelvis Kina, Kanada eller var man nu hittar dem, säger Stefan Lundgren.

Han är produktionschef på den ekonomiska föreningen Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, som tar emot skördar från sina 160 medlemmar och säljer bönorna vidare till grossister och livsmedelsföretag. Nu söker föreningen efter fler bönodlare.

– Det funkar inte att odla dessa bönor i alla delar av landet. Det kräver ett visst klimat. Vi hoppas på Gotland och i Kalmartrakten, säger Lundgren.

Vatten och värme, i rätt tid på året, är nyckeln till en bra bönskörd, men frost är illavarslande.

– Det är därför det odlas så mycket på Öland, här har vi ingen frost. Kommer det frost är det kört.

TT: Hur står sig de svenska bönorna i pris jämfört med importerade?

- Än så länge är vi konkurrenskraftiga på de flesta av de här färgade bönorna, säger Stefan Lundgren.

Källor: Jordbruksverket, LRF Växtodling, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, JTI.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt destilleri ska möta ökad efterfrågan

Absolut-vd: ”Vi får inte tappa tempo”

Anna Malmhake, vd för The Absolut Vodka, leder ett av världens starkaste spritvarumärken och den produkt som står för den största andelen av svensk livsmedelsexport.

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare i Pied Tanca Group.

Han ska starta upp hotell

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nyhetsbrev

Hon prisas för gastronomisk gärning

Arkiv

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

Sänd till en kollega

0.516