Het marknad för svenska bönor

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Böntrenden växer sig starkare i Sverige. På Öland är det knappt att odlarna klarar av efterfrågan. – Det är på gränsen. Vi jagar nya odlare med ljus och lykta, säger Stefan Lundgren, produktionschef på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter.

Svarta, röda och vita bönor i salladen. Pasta där en tredjedel är gjord på bönmjöl. Produktserier med enbart svenskodlade bönor. Baljväxten blir allt vanligare på svenska tallrikar.

– Det finns absolut en böntrend. Det gäller baljväxter över huvud taget. Det är nytt i mat och det är ersättning till kött, och miljövänligt att producera. Svenskarna vill köpa svenskt också, säger Frans Johnson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

På Öland har det odlats bruna bönor s edan urminnes tider och landskapet står i princip för all produktion av kulturväxten. Sedan tre år har dock lantbrukare på ön börjat odla även svarta, röda och vita bönor.

– Det har varit en kundefterfrågan att vi ska prova på att odla det här. Svenskodlat är ju i ropet — i stället för att importera bönor från exempelvis Kina, Kanada eller var man nu hittar dem, säger Stefan Lundgren.

Han är produktionschef på den ekonomiska föreningen Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, som tar emot skördar från sina 160 medlemmar och säljer bönorna vidare till grossister och livsmedelsföretag. Nu söker föreningen efter fler bönodlare.

– Det funkar inte att odla dessa bönor i alla delar av landet. Det kräver ett visst klimat. Vi hoppas på Gotland och i Kalmartrakten, säger Lundgren.

Vatten och värme, i rätt tid på året, är nyckeln till en bra bönskörd, men frost är illavarslande.

– Det är därför det odlas så mycket på Öland, här har vi ingen frost. Kommer det frost är det kört.

TT: Hur står sig de svenska bönorna i pris jämfört med importerade?

- Än så länge är vi konkurrenskraftiga på de flesta av de här färgade bönorna, säger Stefan Lundgren.

Källor: Jordbruksverket, LRF Växtodling, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, JTI.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Program GastroNord 24-27 april 2018

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Nyhetsbrev

Bubbelvåffla i Malmö

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Pubexpansion för Rasta Group

Sänd till en kollega

0.113