Frida Ronge basar för Stordalens Tak

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Petter Stordalens nya livsstilshotell på Brunkebergstorg i Stockholms city, byggs nu. Här skapas hotellmagnatens största oberoende restaurangsatsning som får namnet Tak. 1000 kvadratmeter restaurang, bar och uteterrass slår upp dörrarna i mars 2017. Prisade Frida Ronge står för matkoncepten.

Prisbelönta matkreatören Frida Ronge har sedan årsskiftet arbetat med att lägga grunden till takkrogens matkoncept. Modern skandinavisk matkultur på lokala råvaror influerat av japanska tillagningsmetoder och smaker är hennes signum. Här skapar Frida allt från enklare snacks till exklusivare satta menyer för Taks fyra olika delar; restaurang, bar, råbar och terrass. I förberedelserna involveras såväl de bästa svenska producenterna för specialgjord keramik som de ledande svenska gårdarna, där Frida Ronge tillsammans med bönderna har skapat specifika odlingsplaner.

– 2016 är också ett år där vi verkligen tänker på att ta vara på naturens tillgångar, berättar Frida Ronge. Vi picklar, torkar och fermenterar olika råvaror för att i mars 2017 kunna öppna med fjolårets ingredienser.

Vid rodret står nu nyrekryterade general manager Maria Edblad Rogell, som har över 25 års erfarenhet från restaurangbranschen. Maria har haft ledande befattningar på prisbelönta krogar som Lux, Leijontornet och nu senast Oaxen Krog & Slip.

Prisbelönta Wingårdhs skapar Taks inredning som både ska matcha den spektakulära utsikten och Frida Ronges visionära svensk-japanska kök. Designtemat är inspirerat dels av de japanska inslagen i matkonceptet och dels av byggnadens arkitektur. Här finns en stark formmässig koppling mellan de olika ytorna, men samtidigt är tanken att de ska bidra med varsin egen och unik upplevelse. Lågmäld elegans i restaurangen, lite mer dekadent 70-tals feeling i baren och en fyllig och ombonad känsla på terrassen. För att närma sig en japansk metod fördjupade man sig i några klassiska japanska begrepp (tatami, shakkie, shoji, tokonoma) som tolkats och applicerats. Detta har varit vägledande i allt från rumsplanering och att förhöja delar av interiören, till att hantera utsikten och ljuset. Därefter valde Wingårdhs att addera ’de lokala råvarorna’ i form av en skandinavisk materialpalett med tydliga 70-talsinfluenser, som minner om den tid då byggnaden uppfördes. Att skapa inredning för en krog där utsikten utgör en stor del av upplevelsen är också en spännande utmaning i projektet. Stor vikt har därför lagts på att få till en rumslig dynamik, en wow-effekt, genom att varva öppna och slutna ytor och olika skikt och lager får skärma av och rama in den slående utsikten.

Frida Ronge kommer från Göteborg där hon 2012 öppnade framgångsrika restaurang vRÅ. Tidigare har hon arbetat som Kökschef på Råkultur i Stockholm samt Teppanyaki/sushikock på Yasuragi i Nacka.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han är årets Pizzabagare

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM.

I träning inför Bocuse d´Or Europe - Nu finslipas menyn

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Finaldags - Han representerar Skandinavien och Baltikum

24-åring från Upper House Dining i Göteborg tävlar i maj i ”S.Pellegrino Young Chef 2018” i Milano.

Ny ägare till Rådhuset

Fiskodling på land planeras i Luleå

Nyhetsbrev

En öl att förena dem alla

Ett tjugotal restauranger i Västerås går ihop för att tillsammans brygga ett gemensamt öl.

Arkiv

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

En sommelier att räkna med

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Sänd till en kollega

0.113