SM i mathantverk

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Det är dags för SM i Mathantverk i Umeå den 7-8 oktober. Det är en tävling öppen för mathantverksprodukter från hela Norden inom branscherna mejeri, bageri, fiskförädling, charkuteri samt bär-, frukt och grönsaksförädling.



Omkring 400 produkter kommer att tävla i 44 olika klasser i Umeå den 7-8 oktober. Tävlingsbidragen är indelade i klasser som Blåmögelost, Hårdost, Lufttorkat kött, Färskkorv, Gravad fisk, Surdegsbröd, Hårt tunnbröd, Saft, Klassisk Sylt och Innovativt mathantverk.
Juryn för SM i Mathantverk består av omkring 80 personer. I juryn sitter, förutom flera internationella experter, den franske bagaren Sébastien Boudet, kockarna Ulrika och Carina Brydling, kocken och matskribenten Jens Linder och kokboksförfattarinnan Monika Ahlberg. De bedömer tävlingsprodukterna utifrån kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak.

– SM i Mathantverk har tidigare anordnats i Östersund, Stockholm, Göteborg och Växjö och nu har det blivit Västerbottens och Umeås tur, säger Aleksandra Ahlgren på Eldrimner. Hon fortsätter:
– Sen är det faktiskt så att SM i Mathantverk arrangeras för 20:e gången och därför passar vi på att fira lite extra med ett mathantverksmingel och ett program med föreläsningar och paneldiskussioner för våra tävlingsdeltagare och besökare, säger Aleksandra Ahlgren. Eldrimner har bjudit in föreläsare som bland andra professor Agnes Wold och journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson.

Fotonot: SM i mathantverk arrangeras av Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.165