Växjö får ny restaurangskola

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet står inför en uppgradering de kommande åren.
– Mat-, hotell- och upplevelsekonceptet på Kungsmadskolan kommer att vävas ihop till en helhet, säger Anna Tenje, ordförande i utbildningsnämnden i Växjö.

Det finns idag tre inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Växjö. Inriktningarna Färskvaror, delikatesser och catering och Kök och servering har sin karaktärsundervisning på skolan Ringsberg och sina teoretiska studier på Kungsmadskolan. Inriktningen Bageri och konditori finns för närvarande på Kungsmadskolan.

– Planeringen är att restaurangskolan i sin helhet kan ta plats i ombyggda lokaler på Kungsmadskolan till höstterminen 2018, berättar Anna Tenje. Samtidigt planeras det för ett nytt kök och en större matsal på Kungsmad till höstterminen 2019. Sammantaget blir det ett lyft som ligger helt rätt i tiden. Restaurangbranschen har en mycket stark utveckling och det finns en ökad medvetenhet hos konsumenterna. Det ställer krav på utbildad personal med känsla för hög kvalitet.

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är möjligheterna till arbete mycket goda för de som tar studenten från Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Bland annat har det utbildats för få kockar för att tillgången ska möta efterfrågan, och efterfrågan väntas dessutom fortsätta öka de kommande åren. Likaså är efterfrågan stor på servitriser/servitörer och bagare och konditorer.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.222