Skåne i tuff kamp om EU:s livsmedelsmiljarder

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Entreprenörsveckan pågår för fullt. På måndagen genomfördes R&S seminarium Innovationer i måltidsnäringen. Ett välbesökt seminarium med en bredd av infallsvinklar på aktuella och framtida innovationer. Mikael Byström, Skånes Livsmedelsakademi berättade om det intensiva arbetet med ansökan till EU för ett gigantiskt kunskap- och innovationsprojekt inom livsmedel.



I mitten av juli ska ansökan vara inne. I november avgörs om Skåne, eller Öresundsregionen får bli en nod i KIC, den stora livsmedelssatsningen i Europa. Syftet med livsmedelsprojektet är att stärka innovationskraften och skapa en hållbar global värdekedja för mat och livsmedel.Budgeten för varje KIC, Livsmedels KIC, Knowledge and Innovation Communities, är mellan 100 och 150 miljoner Euro per år.Genom sina KICar inom klimat , hälsa , information/kommunikation , råmaterial och energi , samt de kommande fokusområdena livsmedel, tillverkningsindustri och urban rörlighet vill man utveckla Europa. Varje KIC satsar på utbildning, innovation och entreprenörskap inom de olika områdena och täcker därmed hela innovationskedjan från utbildning till ekonomisk inverkan.

Den kommande KICen inom livsmedelsområdet, Food4Future, är den största ekonomiska satsningen inom livsmedel någonsin. I KICen samlas och möts de främsta företagen samt de mest framstående universiteten och forskningsinstituten inom livsmedelsområdets alla delar i Europa för att arbeta fram morgondagens livsmedelsförsörjning.

Fakta: Foodbest är ett konsortium som arbetar för att få livsmedels-KICen. Konsortiet består av Nordic (Sverige/Danmark) med Lunds universitet och Köpenhamns universitet samt andra svenska och danska universitet och forskningsinstitut och ett antal företag. Övriga noder är Nederländerna/Belgien, Storbritannien/Irland, Italien, Frankrike, Spanien.

Foodbest skriver under 2015/16 ansökan till KICen vilken ska starta senast 2017. Fokus inom KICen är livsmedelsområdet knutet till health, sustainability, security.
Källa :
Länk för mer info



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.12