La Cité du Vin, vinets egen stad

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nu har vinet fått ett eget museum i Bordeaux. Inrymt i en spännande arkitektonisk skapelse som inspirerats av ett vin som virvlar i ett glas. Här finns också en restaurang på sjunde våningen och en vinbar, och en vinkällare med över 14 000 viner. Muséet öppnade i slutet av maj.

Här får besökaren olika perspektiv på vin, över hela världen, i olika kulturer, genom historien och olika civilisationer. Det är genom interaktivitet och känslor, upplevelser och fantasi som besökaren leds till ny kunskap genom fasta och tillfälliga utställningar.


Under fotbolls-EM genomförs också vinprovningar kopplat till de pågående finalerna. Igår var det provning av ungerska och österrikiska viner för de som inte fått biljett till matchen som pågick i arenan i Bordeaux. Ungern slog Österrike och i vinmatchen var det också ungersk Tokajer som tog hem seger.


I la Cité du Vin finns också:


Reading room, multimedia avdelning med flerspråkig dokumentation. Vidare butiken La Cité du Vin boutique och restaurangen Le 7 panoramic restaurant, med en vinlista med med över 500 olika viner från hela världen. Vinbaren Latitude20 med över 50 olika viner på glas och en vinkällare med 14 000 olika viner från 80 olika vinproducerande länder. Parken La Cité du Vin gardens ,

Projektet drivs av stiftelsen The Fondation pour la culture et les civilisations du vin.


Museet är öppet dagligen från 09.30 - 07.30.


Länk till hemsidan för La Cité du Vin



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.11