La Cité du Vin, vinets egen stad

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nu har vinet fått ett eget museum i Bordeaux. Inrymt i en spännande arkitektonisk skapelse som inspirerats av ett vin som virvlar i ett glas. Här finns också en restaurang på sjunde våningen och en vinbar, och en vinkällare med över 14 000 viner. Muséet öppnade i slutet av maj.

Här får besökaren olika perspektiv på vin, över hela världen, i olika kulturer, genom historien och olika civilisationer. Det är genom interaktivitet och känslor, upplevelser och fantasi som besökaren leds till ny kunskap genom fasta och tillfälliga utställningar.


Under fotbolls-EM genomförs också vinprovningar kopplat till de pågående finalerna. Igår var det provning av ungerska och österrikiska viner för de som inte fått biljett till matchen som pågick i arenan i Bordeaux. Ungern slog Österrike och i vinmatchen var det också ungersk Tokajer som tog hem seger.


I la Cité du Vin finns också:


Reading room, multimedia avdelning med flerspråkig dokumentation. Vidare butiken La Cité du Vin boutique och restaurangen Le 7 panoramic restaurant, med en vinlista med med över 500 olika viner från hela världen. Vinbaren Latitude20 med över 50 olika viner på glas och en vinkällare med 14 000 olika viner från 80 olika vinproducerande länder. Parken La Cité du Vin gardens,

Projektet drivs av stiftelsen The Fondation pour la culture et les civilisations du vin.


Museet är öppet dagligen från 09.30 - 07.30.


Länk till hemsidan för La Cité du Vin



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Nyhetsbrev

Kvartetten som arbetar hållbart

Arkiv

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

17 februari öppnar konceptet i Stockholm. Eataly omfattar 3 000 kvadratmeter saluhall, restauranger, barer, café och skola.

K-märkt till Solna

Restaurangen öppnar våren 2019 och omfattar 800 kvadratmeter.

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.157