Osteria Francescana, Italien världens bästa restaurang

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Han har redan tre stjärnor för sin restaurang, Massimo Bottura, och i veckan utsågs hans Osteria Francescana in Modena till världens bästa. Från Sverige är det endast Fäviken som placerade bland världens bästa 50 restauranger.



Det är skifte i toppen bland världens främsta restauranger. Förra årets etta, El Celler de Can Roca, hamnade på plats två och Osteria Francesca, som var tvåa i fjol klev upp till att bli etta. Det är första gången som en italiensk restaurang tar hem placeringen i topp.

Noma, Köpenhamn klev ned från tredje plats till femte och Fäviken dalade också från 25 till 41.

Bättre går det för danskarna. Geranium, Köpenhamn har gjort come back på listan från plats 51 förra året till 28. Relae, Köpenhamn klev upp fem placeringar till nummer 40.

I förlängning av listan till de 100 bästa återfinns ytterligare en svensk restaurang: Daniel Berlins Skåne Tranås på plats 93. Maaemo, Oslo håller sig kvar bland de 100 bästa och kliver upp tre placeringar till 61.

Sensation på listan är French Laundry, som dalat från plats 50 till 85. Omvänt var det för The Clove Club, London som gick från 55 till 26.

Starka är peruanska Maido i Lima, som gick från 44 till plats 13, och likaså liksom Central som behåller sin fjärde palceringa

Heston Blumenthal's Dinner , föll från 7 till 45. Bara två franska -restauranger klarade sig kvar i toppen, L'Arpège, Paris på plats 50 och Mirazur i Menton på plats 7. Kock på Mirazur är Mauro Colagreco från Argentina av italiensk ursprung skriver franska sajten bfmbusiness.bfmtv.com

Sammanfattningsvis bland det 50 bästa återfinns sju spanska restauranger och tre franska.

New York har 4 restauranger på bäst- femtio-listan

Världens 10 bästa restauranger. Fjolårets placering inom parentes.

1. Osteria Francescana, Modena, Italien (2)

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanien (1)

3. Eleven Madison Park, New York (5)

4. Central, Lima (4)

5. Noma, Köpenhamn (3)

6. Mirazur, Menton, Frankrike (11)

7. Mugaritz, San Sebastian, Spanien (6)

8. Narisawa, Tokyo (8)

9. Steirereck, Wien (15)

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien (13)


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny ägare till Rådhuset

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

Nyhetsbrev

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Arkiv

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.107