Kockar har nyckelroll i Stordalens EAT- Forum

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

I dag och i morgon genomför Stordalen Foundation med Gunhild Stordalen i främsta ledet EAT Stockholm Food Forum för tredje gången. Fokus är att få en balans mellan hälsa och hållbarhet samt den epidemiska övervikten, fetman samt undernäring som står högt på agendan. Fem teman har skapats, kockarna har en nyckelroll.

Lägg fem dessa fem C på minnet. De är huvudrollsinnehavarna i den matrevolution som Gunhild Stordalen vill skapa: COMMISSIONS, som består av experter från olika områden. CITIES, Städer har alltid varit drivande i livsmedelsutveckling, med ökad inflyttning till världens storstäder blir dessa allt viktigare. På EAT i dag var fyra städer i norden representerade genom: Boel Godner Södertälje, Dagur Bergporuson Eggertsson, Reykjavik, Raymond Johansen, Oslo, Pia Allerslev, Köpenhamn.

Nästa är C är COMPANIES företag, därefter som sagt CHEFS, kockar och sist men inte minst CONSUMERS konsumenter.

Ett riktigt brandtal för sambandet mellan hälsa och mat höll Jamie Oliver , som berättade om den viktiga milstolpen när han lyckades genomdriva sockerskatt på läsk i Storbritanien samt hur inspirerad han är av att läsa näringslära. Han riktar sin kritik främst mot stora kedjor som Coca Cola och MacDonalds.

– Kapitalism är bra, men i vissa fall får en del människor alldeles för stor makt, och då måste vi få dem att ta ansvar och göra bättre produkter, sa Jamie Oliver bland annat.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.178