Sverige har lite att jobba med

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Många svenska restauranger håller världsklass idag. Men den bilden har inte riktigt slagit igenom bland utländska turister visar en undersökning.

Sverige har de senaste åren jobbat hårt på imagen att vara ett matland och därmed locka turister som vill uppleva svensk gastronomi. Men än så länge är det en bit kvar innan den bilden har slagit igenom. Det är fortfarande Frankrike, Italen och Spanien som gäller. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av nätresebyrån Expedia.

14 000 personer från 14 länder har medverkat i undersökningen som kartlägger vanor och attityder till mat och restaurangupplevelser i samband med resor.
Av resultatet framgår att Italien och Frankrike hamnar på delad förstaplats på listan över länder som anses ge bäst restaurangservice. Spanien kniper andraplatsen, följt av Österrike på tredje plats. Samtliga nordiska länder hamnar i botten på listan. Sverige får endast två procent av rösterna – bara Norge och Finland är sämre med en procent vardera.

– Som svensk tycker jag såklart att vi förtjänar ett högre betyg. Samtidigt är det svårt att mäta sig med ett land som Italien, som lockar matgäster från hela världen och är så starkt förknippat med restaurangupplevelser, säger Susanne Svensson, talesperson för Expedia.se.

Undersökningen visar också att italienare är de som värderar matupplevelser högst i samband med resor. Hela sex av tio (57%) anger mat som en viktig faktor då de väljer semesterresmål. Minst intresserade av matupplevelser är norrmännen – endast 16 procent väger in det kulinariska utbudet när de bestämmer resmål. Bland svenska resenärer prioriterar drygt tre av tio (32%) matupplevelser, vilket placerar svenskarna i mitten av listan. Undersökningen visar också att nära fyra av tio svenskar (39%) har återvänt till ett resmål på grund av den goda maten.

Topplista: Länder som anses ha bäst restaurangservice

1. Italien 18%

Frankrike 18%

2. Spanien10%

3. Österrike 6%

4. Tyskland 5%

5. England 4%

Schweiz 4%

6. Irland 3%

Belgien 3%

7. Sverige 2%

Danmark2%

Nederländerna2%

8. Finland 1%

Norge 1%

Topplista: Låter matupplevelser styra när de väljer semesterresmål

1. Italienare 57%

2. Spanjorer 49%

3. Fransmän 43%

4. Tyskar 38%

5. Irländare 36%

6. Svenskar 32%

Engelsmän 32%

7. Belgare 28%

Finländare 28%

8. Nederländare 27%

9. Schweizare 26%

10. Danskar 19%

11. Österrikare 18%

12. Norrmän 16%


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Nyhetsbrev

Kvartetten som arbetar hållbart

Arkiv

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

17 februari öppnar konceptet i Stockholm. Eataly omfattar 3 000 kvadratmeter saluhall, restauranger, barer, café och skola.

K-märkt till Solna

Restaurangen öppnar våren 2019 och omfattar 800 kvadratmeter.

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.162