Sverige har lite att jobba med

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Många svenska restauranger håller världsklass idag. Men den bilden har inte riktigt slagit igenom bland utländska turister visar en undersökning.

Sverige har de senaste åren jobbat hårt på imagen att vara ett matland och därmed locka turister som vill uppleva svensk gastronomi. Men än så länge är det en bit kvar innan den bilden har slagit igenom. Det är fortfarande Frankrike, Italen och Spanien som gäller. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av nätresebyrån Expedia.

14 000 personer från 14 länder har medverkat i undersökningen som kartlägger vanor och attityder till mat och restaurangupplevelser i samband med resor.
Av resultatet framgår att Italien och Frankrike hamnar på delad förstaplats på listan över länder som anses ge bäst restaurangservice. Spanien kniper andraplatsen, följt av Österrike på tredje plats. Samtliga nordiska länder hamnar i botten på listan. Sverige får endast två procent av rösterna – bara Norge och Finland är sämre med en procent vardera.

– Som svensk tycker jag såklart att vi förtjänar ett högre betyg. Samtidigt är det svårt att mäta sig med ett land som Italien, som lockar matgäster från hela världen och är så starkt förknippat med restaurangupplevelser, säger Susanne Svensson, talesperson för Expedia.se.

Undersökningen visar också att italienare är de som värderar matupplevelser högst i samband med resor. Hela sex av tio (57%) anger mat som en viktig faktor då de väljer semesterresmål. Minst intresserade av matupplevelser är norrmännen – endast 16 procent väger in det kulinariska utbudet när de bestämmer resmål. Bland svenska resenärer prioriterar drygt tre av tio (32%) matupplevelser, vilket placerar svenskarna i mitten av listan. Undersökningen visar också att nära fyra av tio svenskar (39%) har återvänt till ett resmål på grund av den goda maten.

Topplista: Länder som anses ha bäst restaurangservice

1. Italien 18%

Frankrike 18%

2. Spanien10%

3. Österrike 6%

4. Tyskland 5%

5. England 4%

Schweiz 4%

6. Irland 3%

Belgien 3%

7. Sverige 2%

Danmark2%

Nederländerna2%

8. Finland 1%

Norge 1%

Topplista: Låter matupplevelser styra när de väljer semesterresmål

1. Italienare 57%

2. Spanjorer 49%

3. Fransmän 43%

4. Tyskar 38%

5. Irländare 36%

6. Svenskar 32%

Engelsmän 32%

7. Belgare 28%

Finländare 28%

8. Nederländare 27%

9. Schweizare 26%

10. Danskar 19%

11. Österrikare 18%

12. Norrmän 16%


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.112