Franchise och pengar

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

I samband med Entreprenörsveckan i Båstad 20-22 juni, blir det en heldag om franchise. Bland annat kommer för- och nackdelar med franchise, franchise som affärsmodell och trender inom franchise att diskuteras. Kristoffer Nordh, ansvarig utveckling och förändring på Visma Services ska prata "pengar" och lönsamhet.

Hallå Kristoffer Nordh, ansvarig utveckling och förändring på Visma Services. Du ska prata "pengar" på Franchisedagen, eller hur?
– Vi på Visma Services sköter redovisning och löner för både stora och små företag och ekonomin är ju viktig för alla. Det handlar mycket om hur ens vardag ser ut. Hur mycket tid måste man lägga på administration och hur mycket kan man lägga på sina kunder?
– Vi brukar utgå från tre huvuddelar för att lösningen ska bli så bra som möjligt för både franchisegivaren och franchisetagaren och att vi därmed kan förbättra resultatet:
Hur ser processerna ut och hur kan vi förbättra dem? Vilka system passar vår gemensamma lösning bäst? Vilket behov finns av rådgivning och analys och när gör den mest nytta?

Vad är din uppfattning om hur franchisetagares kunskaper i ekonomi är?
– Min erfarenhet är att det är stor skillnad mellan olika franchisetagare. En del har otroligt bra koll på sin verksamhet in i minsta detalj medan andra får slita betydligt mer. Man måste också ha respekt för att det är många frågor som man måste ha koll på både när det gäller redovisning och löner. Det kan till exempel vara:

Hantering av fakturor och inbetalning av moms, när skattedeklarationen ska vara inne, en mängd viktiga frågor runt HR och lön, inte minst exempelvis olika kollektivavtal. Vidare hur man ska tolka sina ekonomiska rapporter.

– Det är mycket viktigt att man som franchisetagare känner att man har stöd någonstans ifrån så att man snabbt kan räta ut frågetecken och ägna tid åt sina kunder.

Varför är det så viktigt att ha koll på ekonomin?
– Framför allt så handlar det om att slippa överraskningar och kunna planera framtiden! De flesta vill ju tjäna pengar på sin verksamhet men då krävs det ju också att man känner till de lagar och regler som man behöver anpassa sig till samt hur ens marknad fungerar. Exempel kan ju vara hur mycket som man får ta ut ur bolaget som utdelning och hur det är kopplat till hur mycket lön man har plockat ut.

– Det är ju också viktigt att veta om man har säsongsvariationer som man måste ta hänsyn till så att man kan anpassa verksamheter därefter.

– Vad får det för konsekvenser om jag anställer en person till? Vilka kostnader innebär det och hur mycket kan försäljningen öka.

Wisma Services kan hjälpa småföretagare med det mesta inom ekonomi och ekonomistyrning, eller hur?
– Ja vi kan hjälpa till med allt. Vi hjälper en stor mängd företag varje dag – både större o mindre. En del uppgifter kan vi ta bort eller minimera. Vi försöker redan från början av ett samarbete att se över processerna och hur vi kan få till en så effektiv hantering som möjligt. Exempelvis brukar vi ta hand om alla leverantörsfakturor, istället för att man själv behöver öppna posten så tar vi hand om den och skannar in alla fakturor i ett system där all hantering sedan sker.

En del uppgifter kan vi effektivisera och underlätta. Genom att erbjuda ett fullständigt paket med system som är anpassade för vår kunds behov har vi möjlighet att dra ner tiden som måste läggas på administration. Och inte minst - lägg den administrativa tiden på rätt saker.

För mer information om Entreprenörsveckan i Båstad samt om Franchisedagen, www.entreprenorsveckanbastad.se


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.119