Känd matskribent utsedd till hedersdoktor

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

TV-kocken, läraren och matskribenten Ella Nilsson har av humanistiska fakulteten, Umeå universitet, utsetts till hedersdoktor 2016.

Ella Nilsson, född 1945 i Storuman, genomgick tidigt flera utbildningar, varvade med praktik och vikariat, innan hon gick en tvåårig hushållsteknisk utbildning i Sandviken och den treåriga hushållslärarutbildningen i Umeå 1971–74.1974 knöts hon som hemkonsulent till Västerbottens läns hushållningssällskap där hon sedan arbetade fram till år 2000. Under perioden 2000–2010 var hon VD förSvensk köttinformation och driver nu företaget Ella Nilsson Mat & Prat AB.


Ella Nilsson har föreläst i kursen Norrländsk matkultur vid Umeå universitet i flera år och var adjungerad lektor vid Restauranghögskolan i Umeå en bit in på 2000-talet. För en bredare allmänhet är Ella välkänd som TV- kock i det direktsända programmet Café Umeå med start 1987. Hon har även haft en egen teveserie, Maträtt med Ella, i början av 1990-talet.

Bland mycket annat kan nämnas att hon i 26 år varit värdinna och inspiratör vid de numera väl etablerade Västerbottensveckorna på Grand hotell i Stockholm.

Ella Nilsson har även medverkat i flera böcker kring mat och kulturhistoria och är ledamot i Kungl. Skogs- och lantbruksakademien, ordförande för Sveriges matjournalister Matmaffian, hedersmedlem i Norrlandsförbundet samt styrelseledamot i Västerbottens Gille i Stockholm.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.173