Innovationer i Måltidsnäringen med R&S i Båstad

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nu är det dags för årets inspirerande sommarnöje. Entreprenörsveckan går av stapeln i Båstad i midsommarveckan och R&S är på plats. Med i verkligheten och nuet bjuder R&S in till en seminariedag med både jordnära erfarenheter och hisnande framtidsperspektiv. Innovationer i måltidsnäringen är ett forum där praktiker och teoretiker möts. Idéer och visioner, men också erfarenheter och utmaningar i måltidsnäringen präglar dagen och möjligheter till näringsrika nätverk är obegränsade.

Nu snackar vi innovationer Så här se programmet ut: 10.30 Inledning Lisbeth Rauden, chefredaktör, RS.

10.40 Mindre svinn ger mer pengar med Johan Gottberg. Han utsågs till Årets Hållbarhets Kock 2014, har tidigare varit verksam på K-Märkt i Stockholm som utmärkte sig för sitt innovativa sätt med att skapa day-to- day menyer av premiumråvaror från leverantörernas överskott. I dag är han frilansade kock och konsult.

11.15 Helsingborg vill skapa svensk NOMA-effekt. Rikard Nilsson, projektledare vid Food Evolution Center i Helsingborg och kock. Han har tidigare varit tv-kock och krögare i Torekov, arbetar numera bland annat som rådgivare, inspiratör och föreläsare.

12.00 Debatt:

Alla vill ha måltider, men ingen vill gno. Hur ska kompetensförsörjning i de areella näringarna och Horeca ske? Bakgrunden är den problematik det finns både inom restaurangnäringen och jordbruksnäringen nä det gälla att rekrytera och behålla personal och locka unga till en karriär i dessa branscher. Vi hoppas på en konstruktiv och förutsättningslös debatt med nya uppslag. Medverkar gör

Fredrik Lundegård , Årets Bartender och krögare på Mat&Destillat i Lund, en restaurang som startades av två matsalsproffs och inte som vanligtvis av kockar. Hur påverkar det rekryteringen av matsalspersonal är en intressant aspekt.

Bengt Persson, lantbrukare och engagerad i utbildningsfrågor bland annat som styrelseledamot i Sveriges Lantbruks Universitet och verksam inom Kungliga Skogs Och Lantbruksakademien.

Magdalena Lilja och Ralf Pedersen från Svenska Kockars Förening i Skåne med perspektiv på hur yrkeslivet faktiskt ser ut för dagens kockar.

13.30 Hållbara smarta städer – Innovationer för urban matproduktion

Sepehr Mousavizadeh., agroekolog, Plantagon International. Plantagon har utvecklat ett koncept för vertikala växthusodlingar Syftet är att möjliggöra odlingar i stadsmiljöer med hållbarhet och minskade biogasutsläpp genom kortare transporter och skapa säkrare livsmedelsproduktion.

14.30 Nytänk och innovation inom offentliga måltiden . Gott och enkelt – innovationer för beställning av mat för äldre i hemmen Mikael Byström, Livsmedelsakademin Lustfyllda luncher – måltidsglädje och nya måltidsmiljöer i skolor Lill Spenninge, Livsmedelsakademin. Plantagon har utvecklat ett koncept för vertikal växthusodlingar i stadsmiljö.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han är årets Pizzabagare

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM.

I träning inför Bocuse d´Or Europe - Nu finslipas menyn

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Finaldags - Han representerar Skandinavien och Baltikum

24-åring från Upper House Dining i Göteborg tävlar i maj i ”S.Pellegrino Young Chef 2018” i Milano.

Ny ägare till Rådhuset

Fiskodling på land planeras i Luleå

Nyhetsbrev

En öl att förena dem alla

Ett tjugotal restauranger i Västerås går ihop för att tillsammans brygga ett gemensamt öl.

Arkiv

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

En sommelier att räkna med

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Sänd till en kollega

0.11