Finalister i Nyskaparstipendiet

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Juryn har sagt sitt. Tio nominerade producenter har blivit tre, som nu går vidare till finalen i Menigos Nyskaparstipendiet 2016. De tre är Gettergoda mejeriprodukter, Göteborg, Hällestad svamp och Säby Gård på Ingarö.

Juryn, med representanter från olika delar av restaurangbranschen, har sammanträtt och utvärderat det nominerade i årets upplaga av Nyskaparstipendiet. Nu är tre nyskapande producenter utvalda att gå vidare till finalen den 1 juni.

– Vi hade tio riktigt bra kandidater i år, men i slutändan är det bara tre som går vidare till finalen, säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo och en av juryns medlemmar.

De tre finalisterna som nu går vidare till finalen på restaurang Hjerta den 1 juni är, utan inbördes rangordning, Gettergoda mejeriprodukter, Hällestad svamp och Säby Gård på Ingarö.
Gettergoda mejeriprodukter, Göteborg har gjort något få andra har vågat sig på – att använda getmjölk till glass. Getmjölken ger en annorlunda smak och har en lägre fetthalt, som ändå ger en krämig och fyllig produkt. Den är också ett naturligt alternativ för den som är känslig mot laktos eller allergisk mot komjölk.

Hällestads svamp, Hällestad har börjat odla svampsorter som annars mest hörts om i andra delar av världen. Champinjon kompletteras med pioppino, shimeji och kejsarhatt. Dessutom är odlingen ekologisk – ytterligare en nisch som få mutat in tidigare.

På Säby gård, Ingarö, är olja så mycket mer än bara olja. De olika smakerna som framställs har alltid nya nyanser och experimentlustan verkar inte ha några gränser. En olja som smakar pepparrot? Inga problem. Ofiltrerad olja och nya nischer för rapsoljan är vardagsmat på Säby.

– Vi har haft en otrolig bredd bland nomineringarna, både vad gäller produkttyper och geografisk spridning. Det är tydligt att hela Sverige kokar av nyskapande initiativ, vilket bådar gott för svensk gastronomis fortsatta utveckling, avslutar Thomas Palmqvist.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.133