Ungern tog guld i Bocuse i Budapest

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Det ungerska teamet tog hem guldet: Tamas Szell, Onyx med commis Kevin Szabo coach Vomberg Frigyes. Sverige tog brons och Norge tog silver.

Ett öronbedövande buller bröt ut när det blev klart att värdlandet tog hem guldet genom Det ungerska teamet som tog hem guldet: Tamas Szell, som är kökschef på restaurang Onyx i Budapest. I det ungerska laget ingick commis Kevin Szabo och coachen Vomberg Frigyes.

Det svenska teamet med Alexander Sjögren och Hampus Risberg säkrade tredjeplatsen och bronset. Hampus utsågs dessutom till tävlingens bästa commis. Det var nöjda och glada svenskar som framför allt hade målet att hamna på pallplats.

Norge tog silver med kocken Christopher William Davidsen som till vardags arbetar på restaurang Søstrerna Karlsen i Trondheim. Hans commis är Håvard Werkland och coach Gunnar Hvarnes.

Direkt efter att presentationen är avlutad säger Alexander Sjögren till R&S att arbetet i tävlingsköket flöt på i stort sett enligt plan förutom lite tidsnöd med fiskrätten där han inte han fullfölja såsen till hundra procent.

Det var ett leende och avspänt team med kock och commis som arbetade lugnt i stort sett hela tiden.

– Vi kände oss väldigt trygga i vad vi skulle göra och hade tiden och humöret för att bjuda på ett par leenden, säger en mycket hoppfull kock innan det står klart om utgången av dagen, förklarar Alexander.

Han var dock redan då förvissad om att Sverige skulle finnas med bland de tio som kvalificerade sig till Lyon, trodde säkert att de var bland de fem bästa och hoppades på pallplats.

– Mitt mål med dagens tävling var att laga Europas godaste mat. Min insats räckte till en fantastisk bronsmedalj och min högra hand, Hampus Risberg, fick utmärkelsen bästa commis. Nu är vi vidare till VM i Lyon. Nu är det bara att satsa om och tillsammans med mitt team och Gastronomi Sverige göra allt vi kan för att ta hem ytterligare en medalj till Sverige i vinter, säger Alexander Sjögren efter prisutdelningen.

Alexanders tävlingsrätt för fisk bestod av huvudråvaran ungersk stör som han tillagade med inbakad havskräfta och krispiga alger. Till det serverades smörstekt toast med kaviar och vit sparris samt en picklad grönsakssallad med körvel. Dessutom innehöll fiskrätten en blomkålspuré med rostade och lättrökta fiskben. Såsen var en musselvinägrett. Kötträttens huvudråvara på kronhjortskalv tillagade Alexander som en köttfärslimpa. Till det serverades en blodpudding med tranbär, broccoli med vilda blommor och tryffel samt smörslungade murklor. Såsen var en grillad skysås smaksatt med eldat smör.

En stor delaktighet i den ungerska framgången är det arbete som danske kocken tillika flerfaldige Bocuse medaljören Rasmus Kofoed lagt ner.

– Det är ett mycket välförtjänt guld, säger Rasmus Kofoed direkt efter prisutdelningen till R&S. Jag arbetar med folk som är dedikerade, och i det ungerska laget fann jag verkligen ambitioner, sa Rasmus Kofoed.

Guldvinnaren Tamas Szell är född 1982, han tävlade i Lyon 2013 då han kom tia, och 2014 då han kom nia i de europeiska mästerskapen och kom sedan som nummer 13 i Lyon förra året.

Intervju med Tamas Szell och de svenska bronsmedaljörerna kommer på Prata Mat.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Program GastroNord 24-27 april 2018

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Nyhetsbrev

Bubbelvåffla i Malmö

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Pubexpansion för Rasta Group

Sänd till en kollega

0.12