Nu startar Kock-EM

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Idag den 10 maj startar Kock-EM, Bocuse d´Or Europe, i Budapest. För Sverige tävlar Alexander Sjögren och han går ut i morgon. Målet är att kvalificera sig till Bocuse d´Or, Kock-VM, i Lyon i Frankrike i januari 2017.

Idag tisdag den 10 maj startar Bocuse d´Or, Kock-EM, i Budapest och för Sverige tävlar Alexander Sjögren med sin coach Jonas Lundgren. I ett halvår har de tränat på tävlingsrätterna som ska ta det svenska teamet till VM i Lyon i januari 2017. Alexander tävlar den 11 maj med tävlingens sista starttid klockan 10:00. Cirka klockan 18:00 vet vi hur det har gått.

På fem timmar och 35 minuter ska de båda tävlingsrätterna tillagas för 14 personer och presenteras för två olika jurygrupper; en för fiskrätten och en för kötträtten. Huvudråvaran för fisk är odlad stör och köttråvaran är höft och sadel av kronhjortskalv med ursprungsland Ungern. Alexander har siktet inställt på en pallplacering men klarar sig vidare till Bocuse d´Or i Lyon om han kommer bland de elva främsta. Totalt i Budapest tävlar 20 kockar och konkurrensen är hårdare än någonsin.

– Jag har förberett mig minutiöst både rent konkret med tidsupplagningar och förfining av rätterna, men även mentalt. Nu gäller det att nerverna håller, att inget går fel och att jag faktiskt lagar den godaste maten i Europa, säger Alexander Sjögren, som utsågs till Sveriges representant till Bocuse d´Or i september 2015.

Sveriges satsning i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, är stor. Visionen är att föra ut svensk gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Satsningen har gett en rad framgångar med pallplaceringar för bland andra Tommy Myllymäki, Henrik Norström och Mathias Dahlgren. Samtidigt ökar konkurrensen för varje år vilket sätter allt högre press på vår svenska representant.

– Som ett steg i utvecklingen och för att möta konkurrensen lät vi i år bygga ett tävlingskök till Alexander Sjögrens träning. På detta sätt har han och teamet kunnat träna in varenda rörelse och moment inför tävlingsdagen, säger Henrik Norström, President för Svenska Bocuse d´Or Akademien.

För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att få så många poäng som möjligt i samtliga delar, däribland presentation och organisation. I år samarbetar Gastronomi Sverige med glaskonstnärerna och bröderna Matti och Simon Klenell, som ansvarar för designen av presentationen och uppläggningsfatet.

Tävlingen går att följa på http://www.bocusedor.com/en


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Program GastroNord 24-27 april 2018

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Nyhetsbrev

Bubbelvåffla i Malmö

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Pubexpansion för Rasta Group

Sänd till en kollega

0.181