Nu startar Kock-EM

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Idag den 10 maj startar Kock-EM, Bocuse d´Or Europe, i Budapest. För Sverige tävlar Alexander Sjögren och han går ut i morgon. Målet är att kvalificera sig till Bocuse d´Or, Kock-VM, i Lyon i Frankrike i januari 2017.

Idag tisdag den 10 maj startar Bocuse d´Or, Kock-EM, i Budapest och för Sverige tävlar Alexander Sjögren med sin coach Jonas Lundgren. I ett halvår har de tränat på tävlingsrätterna som ska ta det svenska teamet till VM i Lyon i januari 2017. Alexander tävlar den 11 maj med tävlingens sista starttid klockan 10:00. Cirka klockan 18:00 vet vi hur det har gått.

På fem timmar och 35 minuter ska de båda tävlingsrätterna tillagas för 14 personer och presenteras för två olika jurygrupper; en för fiskrätten och en för kötträtten. Huvudråvaran för fisk är odlad stör och köttråvaran är höft och sadel av kronhjortskalv med ursprungsland Ungern. Alexander har siktet inställt på en pallplacering men klarar sig vidare till Bocuse d´Or i Lyon om han kommer bland de elva främsta. Totalt i Budapest tävlar 20 kockar och konkurrensen är hårdare än någonsin.

– Jag har förberett mig minutiöst både rent konkret med tidsupplagningar och förfining av rätterna, men även mentalt. Nu gäller det att nerverna håller, att inget går fel och att jag faktiskt lagar den godaste maten i Europa, säger Alexander Sjögren, som utsågs till Sveriges representant till Bocuse d´Or i september 2015.

Sveriges satsning i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, är stor. Visionen är att föra ut svensk gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Satsningen har gett en rad framgångar med pallplaceringar för bland andra Tommy Myllymäki, Henrik Norström och Mathias Dahlgren. Samtidigt ökar konkurrensen för varje år vilket sätter allt högre press på vår svenska representant.

– Som ett steg i utvecklingen och för att möta konkurrensen lät vi i år bygga ett tävlingskök till Alexander Sjögrens träning. På detta sätt har han och teamet kunnat träna in varenda rörelse och moment inför tävlingsdagen, säger Henrik Norström, President för Svenska Bocuse d´Or Akademien.

För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att få så många poäng som möjligt i samtliga delar, däribland presentation och organisation. I år samarbetar Gastronomi Sverige med glaskonstnärerna och bröderna Matti och Simon Klenell, som ansvarar för designen av presentationen och uppläggningsfatet.

Tävlingen går att följa på http://www.bocusedor.com/en


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt destilleri ska möta ökad efterfrågan

Absolut-vd: ”Vi får inte tappa tempo”

Anna Malmhake, vd för The Absolut Vodka, leder ett av världens starkaste spritvarumärken och den produkt som står för den största andelen av svensk livsmedelsexport.

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare i Pied Tanca Group.

Han ska starta upp hotell

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nyhetsbrev

Hon prisas för gastronomisk gärning

Arkiv

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

Sänd till en kollega

0.535