Snabbmatsbranschens "bibel" på gång

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Delfi Marknadspartners Fastfoodguide 2016 är på gång. Här finns alla siffror och analyser om snabbmatsbranschen.

De senaste siffrorna visar att snabbmatskedjorna omsatte cirka 17 miljarder kronor förra året, en ökning med runt fyra procent jämfört med 2014 vilket är en normal ökning de senaste åren.
Under 2015 är nyckelorden ”fler aktörer” menar Jan Börjesson, tidningen Fastfood Magazines tidigare chefredaktör och den som sammanställt rapporten:
– Företag som Starbucks och Joe&theJuice har tagit sig in på listan över de största aktörerna, och det bara på några år. Kentucky Fried Chicken liksom Dunkin Donuts är nya aktörer men deras ambition är att växa kraftigt så jag skulle inte bli förvånad om de också tar sig in på listan, om inte nästa år, så året därpå. Jag tror också att Dominos Pizza sneglar på Sverige. De har sagt flera gånger att de är intresserade och jag tycker att vore bra om Sverige fick in en sådan kedja för konkurrensens skull.
Domino's Pizza är världens största internationella pizzakedja grundad 1960 med butiker representerade i över 65 länder. I norden finns Domino's Pizza på de isländska, norska och den danska marknaderna med totalt 26 butiker.

Ett annat nyckelord som avspeglas i nya guiden är ”Hälsa”. Aldrig tidigare har så många aktörer inom juicer och smoothies verkat i Sverige.
– Antalet juice- och smoothiebarer ökar kraftigt, säger Jan Börjesson.

Hamburgertrenden var stark under 2015 vilket har ökat kvaliteten i hela branschen enligt Jan Börjesson:
– När många nya aktörer har etablerat sig har också de stora hamburgerkedjorna som McDonald´s, Max och Burger King mer eller mindre tvingats att ta fram gourmetburgare och bredda sitt utbud. Det var en stark trend under förra året. Detta har inneburit att den negativa kritiken i media mot kedjornas utbud av mat, har avtagit högst väsentligt.

Jan Börjesson nämner också företag som O´Learys, Pizza Hut och Vapiano som vinnare:
– O´Learys ökar omsättningen med 10 procent liksom Pizza Hut, nio procent. Vapiano ökar med 15 procent.

McDonald´s har också inlett arbetet att hitta köpare till sina restauranger i Sverige, Norge och Danmark. Skälet är globala förändringar och utveckling av verksamheten och den strategiska inriktningen för affärsstrukturer och ägarskap som man uttrycker det. Carnegie Bank har utsetts till att leda processen för att undersöka vilka olika möjligheter kring ägarstrukturen som finns i Norden. Prislappen lär ligga mellan 3,8 och fem miljarder svenska kronor.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han är årets Pizzabagare

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM.

I träning inför Bocuse d´Or Europe - Nu finslipas menyn

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Finaldags - Han representerar Skandinavien och Baltikum

24-åring från Upper House Dining i Göteborg tävlar i maj i ”S.Pellegrino Young Chef 2018” i Milano.

Ny ägare till Rådhuset

Fiskodling på land planeras i Luleå

Nyhetsbrev

En öl att förena dem alla

Ett tjugotal restauranger i Västerås går ihop för att tillsammans brygga ett gemensamt öl.

Arkiv

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

En sommelier att räkna med

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Sänd till en kollega

0.107