Visita och HRF sluter avtal och bildar Framtidsråd

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visita och Hotell- och restaurangfacket slutit avtal för cirka 90 000 anställda inom besöksnäringen. Årets avtalsrörelse innebär avtalet hamnar på 2,2 procent. Visita och HRF har bildat ett Framtidsråd som ska arbeta med digitalisering och rekrytering.


– Årets märke på 2,2 procent är högt, inte minst i vår näring, där marginalerna är mycket små, men vi välkomnar att HRF har tagit sitt ansvar och gått med på att landa på 2,2 procent, säger Visitas vd Eva Östling i et pressmeddelande.

Premiera kvalificerade medarbetare
Avtalet innebär att:

Utgående löner ökar i genomsnitt med 500 kronor på elva månader (545 kronor på tolv månader).
Ingångslönerna höjs med mindre än utgående löner (85 procent för kvalificerat yrkesarbete och 78 procent för yrkesarbete).
60 procent av det tillgängliga löneutrymmet får fördelas individuellt lokalt.


– Nu har vi tagit ytterligare ett steg mot en sund lönespridning. Årets avtal håller tillbaka ökningen av ingångslönerna för att skapa ökat utrymme att belöna erfarenhet och kompetens, precis som Visita ville. Detta är ett första och viktigt steg för att kunna premiera och behålla kvalificerade medarbetare i vår näring, menar Eva Östling.

En viktig diskussion under årets avtalsrörelse har varit de flexibla anställningsmöjligheterna och schemaläggning.
Det nya avtalet gäller för elva månader, vilket innebär att Visita och HRF inleder en ny avtalsrörelse om mindre än ett år.

– Slutligen har vi och HRF tagit ett gemensamt steg för framtidsfrågor genom att bilda ett Framtidsråd. Där kommer vi diskutera frågor som digitalisering och hur vi attraherar medarbetare till branschen med mera, avslutar Eva Östling.

HRF framhåller att det nya kollektivavtalet med Visita ger de anställda ökat inflytande över schemaläggning, och löneökningar på minst 500 kronor per heltidsanställd och en rejäl löneökning till 15 000 säsongsarbetare.Enligt det nya avtalet måste arbetsgivaren arbeta för att undvika kortsiktiga schemaändringar i sin schemaplanering. Arbetsgivaren får endast göra schemaändringar på grund av orsaker som är direkt kopplade till verksamheten.Löneökningen blir minst 500 kronor per heltidsanställd och månad. Övriga nivåer höjs med avtalets värde, som OB, övertidsersättning och semesterlönegaranti. Säsongsanställda måste ha en sysselsättningsgrad på minst 85 procent för att kunna omfattas av frivillig övertid.

Länk till HRF:s pressmeddelande



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt destilleri ska möta ökad efterfrågan

Absolut-vd: ”Vi får inte tappa tempo”

Anna Malmhake, vd för The Absolut Vodka, leder ett av världens starkaste spritvarumärken och den produkt som står för den största andelen av svensk livsmedelsexport.

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare i Pied Tanca Group.

Han ska starta upp hotell

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nyhetsbrev

Hon prisas för gastronomisk gärning

Arkiv

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

Sänd till en kollega

0.135