Visita och HRF sluter avtal och bildar Framtidsråd

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visita och Hotell- och restaurangfacket slutit avtal för cirka 90 000 anställda inom besöksnäringen. Årets avtalsrörelse innebär avtalet hamnar på 2,2 procent. Visita och HRF har bildat ett Framtidsråd som ska arbeta med digitalisering och rekrytering.


– Årets märke på 2,2 procent är högt, inte minst i vår näring, där marginalerna är mycket små, men vi välkomnar att HRF har tagit sitt ansvar och gått med på att landa på 2,2 procent, säger Visitas vd Eva Östling i et pressmeddelande.

Premiera kvalificerade medarbetare
Avtalet innebär att:

Utgående löner ökar i genomsnitt med 500 kronor på elva månader (545 kronor på tolv månader).
Ingångslönerna höjs med mindre än utgående löner (85 procent för kvalificerat yrkesarbete och 78 procent för yrkesarbete).
60 procent av det tillgängliga löneutrymmet får fördelas individuellt lokalt.


– Nu har vi tagit ytterligare ett steg mot en sund lönespridning. Årets avtal håller tillbaka ökningen av ingångslönerna för att skapa ökat utrymme att belöna erfarenhet och kompetens, precis som Visita ville. Detta är ett första och viktigt steg för att kunna premiera och behålla kvalificerade medarbetare i vår näring, menar Eva Östling.

En viktig diskussion under årets avtalsrörelse har varit de flexibla anställningsmöjligheterna och schemaläggning.
Det nya avtalet gäller för elva månader, vilket innebär att Visita och HRF inleder en ny avtalsrörelse om mindre än ett år.

– Slutligen har vi och HRF tagit ett gemensamt steg för framtidsfrågor genom att bilda ett Framtidsråd. Där kommer vi diskutera frågor som digitalisering och hur vi attraherar medarbetare till branschen med mera, avslutar Eva Östling.

HRF framhåller att det nya kollektivavtalet med Visita ger de anställda ökat inflytande över schemaläggning, och löneökningar på minst 500 kronor per heltidsanställd och en rejäl löneökning till 15 000 säsongsarbetare.Enligt det nya avtalet måste arbetsgivaren arbeta för att undvika kortsiktiga schemaändringar i sin schemaplanering. Arbetsgivaren får endast göra schemaändringar på grund av orsaker som är direkt kopplade till verksamheten.Löneökningen blir minst 500 kronor per heltidsanställd och månad. Övriga nivåer höjs med avtalets värde, som OB, övertidsersättning och semesterlönegaranti. Säsongsanställda måste ha en sysselsättningsgrad på minst 85 procent för att kunna omfattas av frivillig övertid.

Länk till HRF:s pressmeddelande



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny ägare till Rådhuset

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

Nyhetsbrev

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Arkiv

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.11