Arvid Rosengren är världens bästa sommelier

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Sverige har ännu en gång slagit världen med häpnad i gastronomiska sammanhang. Den segertippade Europamästaren Arvid Rosengren från 2013 tog hem segern ikväll i en tuff kamp på scen med Julie Dupoy, från Irland och David Biraud, Frankrike. Finalen genomfördes inför publik och de tävlande utsattes för prövningar under flera timmar. Läs mer på R&S facebook.



– De stora förväntningarna på svensk prestation i världsmästerskapen infriades med råge där favorittippade Arvid Rosengren tog hem segern i Best Sommelier of the World.

Tävlingen avgjordes på tisdagen i en gastkramande final i Mendoza, Argentina där till en början 61 en deltagare från 59 olika länder deltog.

– Även Robert Andersson gjorde en stor insats med att i sitt första världsmästerskap ta sig till semifinalen, säger Svenska Sommelierföreningens ordförande Karina Tholin.

– Fantastiskt med samtliga nordiska länder i semifinalen och även att kandidater från våra grannländer runt Östersjön som Polen och Ryssland tog sig till semifinal tillägger Karina Tholin.

Arvid Rosengren, 31 år är född i Malmö. Han läste nanoteknologi, men upptäckte snart att han var mer intresserad av vin och gastronomi. Han har studerat två år vid Grythyttans Grythyttan School of Hospitality & Culinary Arts, jobbat i Stockholm och på Hotel du Vin Storbritannien och Köpenhamn, där han gjorde karriär under sex år från matsalssommelier till chefssommelier.

I dag lever och bor arbetar han i New York på Restaurant Charlie Bird och konsultar privatkunder i företaget King Street Sommeliers som han driver med två kompanjoner.

Tävlingsmeriter:

2013 ASI Best Sommelier of Europe

2013 ASI Semifinalist Best Sommelier of the World Europe

2010 Semifinalist ASI Best Sommelier of the World Europe

2009 Nordisk Mästare i Sommelleri

2010 Svensk Mästare i Sommelleri

De nio placeringarna i VM för sommelier efter Arvid Rosengren. Robert Andersson, Sveriges kandidat även han placerade sig som tolva i sitt första världsmästerskap.
2. David Biraud, France
3. Julie Dupouys, Irland.
4. Paz Levinson, Argentina
5. Elyse Lambert, Kanada.
6. Christian Jakobsen, Danmark.
7. Raimond Tomsons, Lettland
8. Heidi Mäkinen, Finland.
9. Satori Mori, from Japan.
10. Piotr Pietras, Polen.

Övriga finalister: '

David Biraud, 43 år, Frankrike

Tävlingsmeriter:

2013 och 2010, tvåa i ASI The Best Sommelier of Europe

2013, semifinal ASI, Best Sommelier of the World

2010 Trea, ASI Best Sommelier of the World

Julie Dupoy, 33 år, Irland

Tävlingsmeriter:

Best Sommelier of Ireland, 2009, 2012,2015,

2013,15:e plats ASI The Best Sommelier of the World Europe

2013, 8:a, Best Sommelier of the World Europe



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.14