Arvid Rosengren är världens bästa sommelier

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Sverige har ännu en gång slagit världen med häpnad i gastronomiska sammanhang. Den segertippade Europamästaren Arvid Rosengren från 2013 tog hem segern ikväll i en tuff kamp på scen med Julie Dupoy, från Irland och David Biraud, Frankrike. Finalen genomfördes inför publik och de tävlande utsattes för prövningar under flera timmar. Läs mer på R&S facebook.



– De stora förväntningarna på svensk prestation i världsmästerskapen infriades med råge där favorittippade Arvid Rosengren tog hem segern i Best Sommelier of the World.

Tävlingen avgjordes på tisdagen i en gastkramande final i Mendoza, Argentina där till en början 61 en deltagare från 59 olika länder deltog.

– Även Robert Andersson gjorde en stor insats med att i sitt första världsmästerskap ta sig till semifinalen, säger Svenska Sommelierföreningens ordförande Karina Tholin.

– Fantastiskt med samtliga nordiska länder i semifinalen och även att kandidater från våra grannländer runt Östersjön som Polen och Ryssland tog sig till semifinal tillägger Karina Tholin.

Arvid Rosengren, 31 år är född i Malmö. Han läste nanoteknologi, men upptäckte snart att han var mer intresserad av vin och gastronomi. Han har studerat två år vid Grythyttans Grythyttan School of Hospitality & Culinary Arts, jobbat i Stockholm och på Hotel du Vin Storbritannien och Köpenhamn, där han gjorde karriär under sex år från matsalssommelier till chefssommelier.

I dag lever och bor arbetar han i New York på Restaurant Charlie Bird och konsultar privatkunder i företaget King Street Sommeliers som han driver med två kompanjoner.

Tävlingsmeriter:

2013 ASI Best Sommelier of Europe

2013 ASI Semifinalist Best Sommelier of the World Europe

2010 Semifinalist ASI Best Sommelier of the World Europe

2009 Nordisk Mästare i Sommelleri

2010 Svensk Mästare i Sommelleri

De nio placeringarna i VM för sommelier efter Arvid Rosengren. Robert Andersson, Sveriges kandidat även han placerade sig som tolva i sitt första världsmästerskap.
2. David Biraud, France
3. Julie Dupouys, Irland.
4. Paz Levinson, Argentina
5. Elyse Lambert, Kanada.
6. Christian Jakobsen, Danmark.
7. Raimond Tomsons, Lettland
8. Heidi Mäkinen, Finland.
9. Satori Mori, from Japan.
10. Piotr Pietras, Polen.

Övriga finalister: '

David Biraud, 43 år, Frankrike

Tävlingsmeriter:

2013 och 2010, tvåa i ASI The Best Sommelier of Europe

2013, semifinal ASI, Best Sommelier of the World

2010 Trea, ASI Best Sommelier of the World

Julie Dupoy, 33 år, Irland

Tävlingsmeriter:

Best Sommelier of Ireland, 2009, 2012,2015,

2013,15:e plats ASI The Best Sommelier of the World Europe

2013, 8:a, Best Sommelier of the World Europe



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han är årets Pizzabagare

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM.

I träning inför Bocuse d´Or Europe - Nu finslipas menyn

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Finaldags - Han representerar Skandinavien och Baltikum

24-åring från Upper House Dining i Göteborg tävlar i maj i ”S.Pellegrino Young Chef 2018” i Milano.

Ny ägare till Rådhuset

Fiskodling på land planeras i Luleå

Nyhetsbrev

En öl att förena dem alla

Ett tjugotal restauranger i Västerås går ihop för att tillsammans brygga ett gemensamt öl.

Arkiv

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

En sommelier att räkna med

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Sänd till en kollega

0.115