Ännu en märkning

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Nu lanseras symbolen ”Från Sverige” som ska göra det enklare att välja svenskproducerade råvaror och livsmedel. Hamburgerkedjan Max ansluter sig direkt till den nya frivilliga ursprungsmärkningen.

– För oss är det självklart att ansluta oss till den nya märkningen. Det ska vara enkelt att se var maten i affären och restaurangen kommer ifrån. Från Sverige är dessutom ett bra initiativ för att hjälpa till att säkra tillgången av svenska råvaror i framtiden, säger Christoffer Bergfors, Sverigechef på Max.

Initiativet till den nya frivilliga ursprungsmärkningen kommer från LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel. Matens ursprung är en allt viktigare fråga och märkningen är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerad mat. Målet är också att stärka hela livsmedelskedjan och utveckla svensk matproduktion.

– Det är väldigt roligt att Max har varit så snabba att de är med redan vid lanseringen av den nya märkningen, säger Maria Forshufvud, vd på Svenskmärkning AB.

”Från Sverige” får användas på livsmedel, råvaror och växter som producerats i Sverige och uppfyller kriterierna. Kött och charkuterier märks med Kött från Sverige som kommer att ersätta märkningen Svenskt kött. Produkter som märks med Kött från Sverige ska alltid innehålla 100 procent svenskt kött. Om det är en sammansatt produkt, som till exempel korv, ska den därtill innehålla minst 75 procent svenska råvaror.

– Att välja svenskt kött känns självklart för oss. Vi vill ha våra svenska bönder kvar och vi vill att det ska kännas tryggt att äta hos oss. Dessutom är Sverige bland de bästa i världen på djurskydd och vi har lägst antibiotikaförbrukning i EU, säger Christoffer Bergfors.

Kriterier för märkning:

- Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.

- Odling ska ha skett i Sverige.

- All förädling och packning ska ske i Sverige.

- I sammansatta produkter ska minst 75 procent vara svenskt. Korv, bröd och fruktyoghurt är några exempel.

- Kött-, ägg- och mjölkråvara är alltid 100 procent svensk, även i sammansatta produkter.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny ägare till Rådhuset

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

Nyhetsbrev

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Arkiv

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.11