Topp tre klara i SM i skolmat

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Någon av dessa lag vinner SkolmatsGastro 2016, SM i Skolmat: Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala, Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan eller Team Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa. Vinnarna avslöjas den 26 april.

Tävlingen SkolmatsGastro, SM i Skolmat, arrangeras i syfte att lyfta fram skolkockarnas arbete och verka för en bra matkultur i skolan. Under fem tävlingsdagar ute i finalisternas egna skolkök har lagen fått visa vad de går för. Nu presenteras vilka finalister som är topp tre i SkolmatsGastro 2016 och gör upp om titeln som Årets bästa Skolkockslag, 2016.

– Alla finalister har presterat fantastiskt väl under sina finaldagar. De har alla lyckats servera sina tävlingsrecept till juryn på tid och till skolans elever som ordinarie lunch, påhejade av sina elever och med journalister på plats. Det var svårt att välja ut vilka tre lag som är topp tre, men juryn är överens, säger Kurt Weid, ordförande för juryn för SkolmatsGastro 2016.

De tre lag som utmärkt sig mest och placerat sig i topp är (utan inbördes ordning) är:Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala, Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan och Team Brunnsboskolan från Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa.

Under mars och april har fem finalister tävlat på hemmaplan i sina egna skolkök. Finallagen har haft en tävlingsdag var då en jury funnits på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter.

Lagen tävlar med tre rätter som max får kosta 12 kronor per rätt i snitt: en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Lagen har även motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.
Vinnarna koras vid en prisceremoni på Lantmännens huvudkontor i Stockholm den 26 april och får då ta emot pris av krögaren Paul Svensson. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till storköket Inselspital i Bern i Schweiz.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han är årets Pizzabagare

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM.

I träning inför Bocuse d´Or Europe - Nu finslipas menyn

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Finaldags - Han representerar Skandinavien och Baltikum

24-åring från Upper House Dining i Göteborg tävlar i maj i ”S.Pellegrino Young Chef 2018” i Milano.

Ny ägare till Rådhuset

Fiskodling på land planeras i Luleå

Nyhetsbrev

En öl att förena dem alla

Ett tjugotal restauranger i Västerås går ihop för att tillsammans brygga ett gemensamt öl.

Arkiv

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

En sommelier att räkna med

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Sänd till en kollega

0.115