Topp tre klara i SM i skolmat

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Någon av dessa lag vinner SkolmatsGastro 2016, SM i Skolmat: Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala, Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan eller Team Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa. Vinnarna avslöjas den 26 april.

Tävlingen SkolmatsGastro, SM i Skolmat, arrangeras i syfte att lyfta fram skolkockarnas arbete och verka för en bra matkultur i skolan. Under fem tävlingsdagar ute i finalisternas egna skolkök har lagen fått visa vad de går för. Nu presenteras vilka finalister som är topp tre i SkolmatsGastro 2016 och gör upp om titeln som Årets bästa Skolkockslag, 2016.

– Alla finalister har presterat fantastiskt väl under sina finaldagar. De har alla lyckats servera sina tävlingsrecept till juryn på tid och till skolans elever som ordinarie lunch, påhejade av sina elever och med journalister på plats. Det var svårt att välja ut vilka tre lag som är topp tre, men juryn är överens, säger Kurt Weid, ordförande för juryn för SkolmatsGastro 2016.

De tre lag som utmärkt sig mest och placerat sig i topp är (utan inbördes ordning) är:Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala, Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan och Team Brunnsboskolan från Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa.

Under mars och april har fem finalister tävlat på hemmaplan i sina egna skolkök. Finallagen har haft en tävlingsdag var då en jury funnits på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter.

Lagen tävlar med tre rätter som max får kosta 12 kronor per rätt i snitt: en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Lagen har även motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.
Vinnarna koras vid en prisceremoni på Lantmännens huvudkontor i Stockholm den 26 april och får då ta emot pris av krögaren Paul Svensson. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till storköket Inselspital i Bern i Schweiz.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.148