HRF kräver höjning med 745 kronor i månaden

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Den stora motsättningen i avtalsrörelsens inledning är HRF:s lönekrav på 745 kronor per heltidsanställd och månad. Det beskriver Visita som ett orimligt högt krav.

Avtalsrörelsen i korthet: HRF:s krav och Visitas svar

HRF:s krav och argument: Besöksnäringen har haft en positiv utveckling under lång tid, även i lågkonjunkturer. Men arbetsvillkoren behöver bli bättre för att fler ska stanna i branschen. Stärkt anställningstryggheten, skärpt krav på schemaläggning och ledigheter. Lönekravet i nivå med kraven från andra branscher. Vi vill att den största delen av löneförhöjningen fördelas generellt bland de anställda, och en mindre del individuellt

VISITAS svar och argument: Det är ett orimligt högt krav. HRF:s krav på motsvarande 3,3 procentslöneförhöjningar går långt över de 2,8 procent som industrifacken begärt. Visita framhåller att de små marginalerna, en median på 2 procent som är en realitet i branschen samt att på grund av de höjda arbetsgivaravgifterna har restaurangföretagen genom påverkats av ökade lönekostnader motsvarande cirka 3,5 procent.

VISITAS avtalskrav 2016

– Vi vill använda det begränsade löneutrymme som finns för kunna tillämpa individuell löneutveckling. Det är avgörande för att säkerhetsställa att vi kan attrahera rätt kompetens till näringen och stimulera goda prestationer, säger Visitas vd Eva Östling.

HRF å sin sida vill att minimilöner och utgående löner höjs med 745 kronor per heltidsanställd och månad. Samt att vvervägande delen av löneförhöjningen ska fördelas generellt. Samtliga ersättningar i avtalet höjs med avtalets värde.

HRFs avtalskrav 2016

När det gäller generella aspekter på anställningsförhållanden kan man konstatera att det råder viss samsyn. Till exempel vill Visita att allt fler företag har kollektivavtal och både facket och arbetsgivaren vill att det ska vara möjlighet att förena arbetsliv och familjeliv. Motparterna är överens om besöksnäringens dynamik.

Citat ur HRF:s skrivelse om avtalskraven.

”Besöksnäringen ger upphov till exportinkomster i form av besökares konsumtion av logi, övernattningar och upplevelser. Tillväxtverket konstaterades i somras att de utländska övernattningarna ökade med 6,7 procent 2014 och att en sådan kraftig tillväxt inte registrerats sedan slutet av nittiotalet. Vi är stolta över att verka i en framtidsbransch. Men en kraftigt växande besöksnäring, med brist på yrkeskunniga anställda, behöver trygga villkor för att inte tillväxten ska hindras.”

Visitas vd Eva Östling beskriver besöksnäringens betydelse som en motor i samhällsekonomin:

– I vår roll ligger ett stort samhällsansvar. Just nu står Sverige inför stora utmaningar med många människor som behöver komma in på arbetsmarknaden. För att både klara integrationen och minska ungdomsarbetslösheten är det vårt och HRF:s ansvar att trösklarna in inte blir för höga.

I morgon onsdag utväxlar fackföreningen HRF och arbetsgivaren Visita krav om vilka löner och villkor som ska gälla i de nya kollektivavtalen.

Avtalsagenda:
Idag den 9 mars utväxlas krav mellan Visita och HRF.

Förhandlingarna inleds i början av april.

Senast den sista april ett nytt kollektivavtal vara klart.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.104