HRF kräver höjning med 745 kronor i månaden

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Den stora motsättningen i avtalsrörelsens inledning är HRF:s lönekrav på 745 kronor per heltidsanställd och månad. Det beskriver Visita som ett orimligt högt krav.

Avtalsrörelsen i korthet: HRF:s krav och Visitas svar

HRF:s krav och argument: Besöksnäringen har haft en positiv utveckling under lång tid, även i lågkonjunkturer. Men arbetsvillkoren behöver bli bättre för att fler ska stanna i branschen. Stärkt anställningstryggheten, skärpt krav på schemaläggning och ledigheter. Lönekravet i nivå med kraven från andra branscher. Vi vill att den största delen av löneförhöjningen fördelas generellt bland de anställda, och en mindre del individuellt

VISITAS svar och argument: Det är ett orimligt högt krav. HRF:s krav på motsvarande 3,3 procentslöneförhöjningar går långt över de 2,8 procent som industrifacken begärt. Visita framhåller att de små marginalerna, en median på 2 procent som är en realitet i branschen samt att på grund av de höjda arbetsgivaravgifterna har restaurangföretagen genom påverkats av ökade lönekostnader motsvarande cirka 3,5 procent.

VISITAS avtalskrav 2016

– Vi vill använda det begränsade löneutrymme som finns för kunna tillämpa individuell löneutveckling. Det är avgörande för att säkerhetsställa att vi kan attrahera rätt kompetens till näringen och stimulera goda prestationer, säger Visitas vd Eva Östling.

HRF å sin sida vill att minimilöner och utgående löner höjs med 745 kronor per heltidsanställd och månad. Samt att vvervägande delen av löneförhöjningen ska fördelas generellt. Samtliga ersättningar i avtalet höjs med avtalets värde.

HRFs avtalskrav 2016

När det gäller generella aspekter på anställningsförhållanden kan man konstatera att det råder viss samsyn. Till exempel vill Visita att allt fler företag har kollektivavtal och både facket och arbetsgivaren vill att det ska vara möjlighet att förena arbetsliv och familjeliv. Motparterna är överens om besöksnäringens dynamik.

Citat ur HRF:s skrivelse om avtalskraven.

”Besöksnäringen ger upphov till exportinkomster i form av besökares konsumtion av logi, övernattningar och upplevelser. Tillväxtverket konstaterades i somras att de utländska övernattningarna ökade med 6,7 procent 2014 och att en sådan kraftig tillväxt inte registrerats sedan slutet av nittiotalet. Vi är stolta över att verka i en framtidsbransch. Men en kraftigt växande besöksnäring, med brist på yrkeskunniga anställda, behöver trygga villkor för att inte tillväxten ska hindras.”

Visitas vd Eva Östling beskriver besöksnäringens betydelse som en motor i samhällsekonomin:

– I vår roll ligger ett stort samhällsansvar. Just nu står Sverige inför stora utmaningar med många människor som behöver komma in på arbetsmarknaden. För att både klara integrationen och minska ungdomsarbetslösheten är det vårt och HRF:s ansvar att trösklarna in inte blir för höga.

I morgon onsdag utväxlar fackföreningen HRF och arbetsgivaren Visita krav om vilka löner och villkor som ska gälla i de nya kollektivavtalen.

Avtalsagenda:
Idag den 9 mars utväxlas krav mellan Visita och HRF.

Förhandlingarna inleds i början av april.

Senast den sista april ett nytt kollektivavtal vara klart.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.159