Spela på stjärnorna

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Det åländska spelbolaget Paf har satt oddsen på vilka restauranger som kommer tilldelas stjärnor den 24 februari av Michelin Nordic Guide 2016. Oddsen pekar på att Omakase Köttslöjd, Spritmuseum och Upper House kommer bli nya stjärnkrogar i år. Esperanto är den som ligger bäst till för att få två stjärnor!

– Guide Michelins stjärnor kan enklast beskrivas som årets största händelse i restaurangvärlden. Stjärnorna är oerhört prestigefyllda och därför är också allmänintresset för vilka restauranger som tilldelas stjärnor stort. Förra året fick 18 restauranger stjärnor, mycket talar för att det i år blir ännu fler, säger Mattias Lindquist, kommunikationschef på Paf.
Bland lågoddsarna att tilldelas en stjärna återfinns Stockholmsrestaurangerna Omakase Köttslöjd och Spritmuseum på 1.50 gånger pengarna vardera, tätt följda av Göteborgs Upper House på 1.60 gånger pengarna. Högoddsare inom samma kategori är Malmörestaurangen Bouchon och Växjöbaserade PM & Vänner, båda till oddset 7.50.

Förutom att nya restauranger blir belönade med en stjärna tror även Pafs oddssättare att ett par restauranger har chansen att tilldelas två stjärnor. Här ligger Esperanto bra till som en riktig lågoddsare med 1.25 gånger pengarna, tillsammans med Thörnströms Kök och Vollmers – som båda har odds på 3.00 gånger pengarna att gå från en till två stjärnor i årets upplaga.

Pafs oddssättare är inte helt främmande inför tanken att guiden letar sig utanför storstadsområdena i år. Omtalade Fäviken, som ligger i byn Huså i Åre, ger 2.50 gånger pengarna för en första stjärna. Även Daniel Berlin i Skåne-Tranås tar sig in på samma lista med oddset 5.00.

Tre svenska restauranger har enligt oddsen chans att tilldelas tre stjärnor, vilket är det högsta betyg som Guide Michelin delar ut. Favorit i kategorin är Mathias Dahlgren Matsalen till oddset 3.00, följt av Oaxen krog och Frantzén, båda till oddset 4.50.

Så här ser oddsen ut:

Odds för en stjärna: Omakase köttslöjd, 1.50, Spritmuseum, 1.50, Upper House, 1.60, Imouto, 2.00, Fäviken, 2.50, Aloë, 2.50, B.a.r, 3.00, Ekstedt, 3.00, Lilla Ego, 3.00, Gro, 5.00, Woodstockholm, 5.00, Strega, 5.00, Daniel Berlin, 5.00, Bouchon, 7.50, PM & vänner, 7.50
Odds för två stjärnor: Esperanto, 1.25, Thörnströms Kök, 3.00, Vollmers, 3.00, Gastrologik, 4.50, Mathias Dahlgren Matbaren, 5.00, Operakällaren, 5.00, Ambiance á Vindåkra, 6.50, Bloom in the Park, 6.50, Bhoga, 7.50, 28+, 7.50, Volt, 7.50, Sjömagasinet, 9.00, Koka, 9.00, SK Mat & Människor, 9.00
Odds för tre stjärnor: Mathias Dahlgren Matsalen, 3.00, Oaxen krog, 4.50, Frantzén, 4.50


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.49