Årets Kock 2015: "En sjukt häftig känsla"

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Årets Kock 2015 Thomas Sjögren kommer i morgon att ha efterträtts av en ny Årets Kock. R&S träffade Thomas för att höra om året som varit och vad som händer efter torsdagen. Sommarkrog och nytt måltidskoncept är på gång.

– Jag var nog den som tränat minst, kanske bara fem gånger, jag var nog den som kom sist in i tävlingsköket, varför vet jag inte riktigt, det var nog lite dumt, berättar han. Men en fördel var att jag var en underdog, jag hade inte varit i finalen tidigare och kände ingen prestige eller några måsten. Jag var också ganska ny i branschen, hade bara jobbat i ungefär sex år som kock.



Tävlingserfarenhet fanns dock, han var med i juniorkocklandslaget och tävlade bland annat i VM Luxemburg hösten 2014 året innan han skickade in sitt bidrag. Lite pli på tävlingsnerverna fick han också när man var med i Nordic Junior Chef och kom tvåa. Thomas Sjögren var också förra året med sina 24 år bland de absolut yngsta som vunnit Årets Kock. Om vinnarögonblicket säger han:

– Det var en sjukt häftig känsla gå ur tävlingen och sedan in på scenen som vinnare och alla har ögonen på en. Sedan följde alla intervjuer, banketten på kvällen, där man är i centrum. Därefter intervju i nyhetsmorgon och sedan lunch med alla tidigare vinnare av Årets Kock. Det var en häftig grej att sitta med mina förebilder, chattade med dem och var en i gänget.

Men det var inte bara en upplevelse i sig, den där lunchen som kanske mest var kryddad med segerns sötma:

Thomas Sjögrens tio vinnartips till Årets Kock-finalisterna

– Det är så juste, man vinner också en umgängeskrets bland professionella som är inne i branschen och finns på alla nivåer, högt och lågt, det är inte bara fine dining som gäller även om alla lagar fantastiskt god mat. Man kan lära av varandra och vinner också ett stor kontaktnät när man vinner Årets Kock.
Ett brev till vinnaren av Årets Kock 2016 som Thomas Sjögren har skrivit publiceras i R&S nr 1 /2016. I år ingår Thomas Sjögren i hedersjuryn tillsammans med Prins Carl Philip och Fredrik Eriksson. I sommar öppnar han en krog på västkusten och just nu är han också involverad i utvecklingen av recept och ett nytt färdigmatskoncept.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Nyhetsbrev

Myllymäki till Stadsparken

Arkiv

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Sänd till en kollega

0.126