1. Olyckor på julfesten, vem ansvarar?

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Om en anställd i Danmark råkar skada sig på julfesten kan arbetsgivaren utkrävas ansvar och ska anmäla det som arbetsskada. I Sverige är dock julfestande personal själva mer ansvariga.


Det som avgör är däremot att det är arbetsgivaren som bjudit in till julfesten och skapat ramarna för den och om skadan uppstått inom det som är normalt på en julfest, som till exempel dans skriver danska horesta.dk. För en dansk festprisse har det ingen betydelse om julfesten äger rum på arbetsplatsen eller är arrangerad på annan plats.Enligt dansk arbetsrätt påverkas inte bedömning av arbetsskadan av medarbetarens eventuella påverkan av alkohol vid skadetillfället. Däremot är inte arbetsgivaren ansvarig om en medarbetare fortsätter festandet på annan plats än den ursprungliga personalfesten och skadar sig där.


Advokat Peter Hedberg, von lode advokat
, expertskribent inom juridik på Restauranger & Storkök, förklarar att i Sverige är visserligen arbetsgivaren också ansvarig för skador som uppkommer på en personalfest. Men i bedömningen av ansvaret för arbetsskadan väger man in den skadades påverkan av alkohol.

Det är inte helt klart vad som räknas som en arbetsskada och när den ska ske för att räknas som en sådan. Peter Hedberg säger till R&S att det inte finns någon klar definition i lagen. En arbetsskada avser en skada till följd av olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbetet.

I Sverige är det främst Försäkringskassan som är ansvarig för bedömningen av arbetsskador. Aktiviteter, exempelvis en fest, som sker i företagets intresse utanför arbetstid, och som medför att en skada uppstår, kan göra att den skadan betraktas som arbetsskada.

– Om stora mängder alkohol är med i bilden, mer än vad som räknas som normalt, kan det bli en bedömning från fall till fall vad som räknas som arbetsskada, säger advokat Peter Hedberg, von lode advokatbyrå. Bedömningen påverkas så att ersättningen sänks om den anställde medverkat till skadan genom grov vårdslöshet eller uppsåt.

Läs mer i artikel här intill.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.314